Va apăsa Putin butonul nuclear? Analistul militar rus Pavel Felgenhauer: Ar putea întrerupe gazul sau ar putea da o bombă în acest loc
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Va apăsa Putin butonul nuclear? Analistul militar rus Pavel Felgenhauer: Ar putea întrerupe gazul sau ar putea da o bombă în acest loc
Va apăsa Putin butonul nuclear? Analistul militar rus Pavel Felgenhauer: Ar putea întrerupe gazul sau ar putea da o bombă în acest loc
De multe ori, analiștii au zis că Vladimir Putin nu va face un lucru și totuși mereu a mers până la capăt.

Sintagma „nu ar face niciodată un anumit lucru” nu se aplică lui Vladimir Putin. Și asta ridică o întrebare incomodă: „Va apăsa, până la urmă, butonul nuclear?”

Din păcate, nu este o întrebare teoretică. Liderul Rusiei a pus forțele nucleare ale țării sale în alertă „specială”, plângându-se de „declarațiile agresive” despre Ucraina ale liderilor NATO.

Trebuie să cântărim fiecare cuvânt spus de Vladimir Putin. Joia trecută, când și-a anunțat „operațiunea militară specială” (de fapt, o invazie pe scară largă a Ucrainei) la televizor, a emis un avertisment înfiorător: Cine se gândește să intervină din exterior, va suporta consecințe nemaivăzute.

„Stăpânul planetei”


„Cuvintele lui Putin sună ca o amenințare directă a războiului nuclear”, crede laureatul Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov, redactor-șef al ziarului Novaya Gazeta.


„În acel discurs, Putin nu acționa ca stăpânul Kremlinului, ci ca stăpânul planetei”, spune el.


„În același mod în care proprietarul unei mașini strălucitoare se arată răsucindu-și brelocul cu chei pe deget, Putin răsucea butonul nuclear”.

„Vladimir Putin a spus de multe ori: dacă nu există Rusia, de ce avem nevoie de planetă? Nimeni nu a acordat atenție acestui lucru. Dar aceasta este o amenințare că, dacă Rusia nu este tratată așa cum vrea el, atunci totul va fi distrus", spune Muratov, citat de BBC MUNDO.

Într-un documentar din 2018, președintele Putin a zis: „Dacă cineva decide să anihileze Rusia, avem dreptul legal de a răspunde. Da, va fi o catastrofă pentru umanitate și pentru lume. Dar eu sunt cetățean al Rusiei și şeful său de stat. De ce avem nevoie de o lume fără Rusia?"

Să revenim în 2022

Putin a lansat un război pe scară largă împotriva Ucrainei, dar armata ucraineană opune rezistență fermă. Națiunile occidentale s-au reunit, spre surprinderea Kremlinului, pentru a impune sancțiuni economice și financiare potențial dăunătoare împotriva Moscovei.


Însăși existența sistemului lui Putin poate fi pusă sub semnul întrebării.


„Putin este în criză”, crede analistul de apărare Pavel Felgenhauer, din Moscova.


„Nu mai ai multe opțiuni, odată ce Occidentul îngheață activele Băncii Centrale Ruse și sistemul financiar al Rusiei va intra în implozie cu adevărat. Asta va face sistemul neviabil".

„O opțiune pentru el este să întrerupă aprovizionarea cu gaze către Europa, în speranța că asta îi va determina pe europeni să dea înapoi. O altă opțiune este să folosească o armă nucleară undeva deasupra Mării Nordului, între Marea Britanie și Danemarca și să vedem ce se întâmplă”, spune Felgenhauer.

Dacă Vladimir Putin ar alege o opțiune nucleară, ar încerca cineva din cercul său interior să-l descurajeze?


„Elitele politice ale Rusiei nu sunt niciodată alături de oameni”, spune laureatul Premiului Nobel Dmitri Muratov. „Ei sunt întotdeauna de partea conducătorului”.

Și în Rusia lui Vladimir Putin, conducătorul este atotputernic. Kremlinul este cel care guvernează. „Nimeni nu este pregătit să-l confrunte pe Putin”, spune Pavel Felgenhauer. „Suntem într-un loc periculos”, notează BBC MUNDO.

Războiul din Ucraina este războiul lui Vladimir Putin. Dacă liderul de la Kremlin își va atinge obiectivele militare, viitorul Ucrainei, ca națiune suverană, va fi pus la îndoială.


Dacă este perceput că eșuează și suferă pierderi grele, teama este că ar putea determina Kremlinul să ia măsuri mai disperate. Mai ales în acest caz, când principiul „niciodată nu ar face un anumit lucru” ar înceta să se aplice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel