USR a atacat Codul Comunicaţiilor la Curtea Constituţională
Autor: Julia Pandi | Publicat pe: 07 Martie 2022, 15:04
WhatsApp
Fotografie creată de Sora Shimazaki, de la Pexels
Fotografie creată de Sora Shimazaki, de la Pexels
USR a anunţat că a depus o sesizare la Curtea Constituţională cu privire la Codul Comunicaţiilor, din cauza articolului care "lărgeşte excesiv" spectrul interceptărilor comunicaţiilor electronice.

USR a anunţat luni că a depus o sesizare la Curtea Constituţională cu privire la Codul Comunicaţiilor, din cauza articolului care "lărgeşte excesiv" spectrul interceptărilor comunicaţiilor electronice, conform unui comunicat de presă al USR.

"Codul Comunicaţiilor este o lege necesară pentru România, dar nu trebuie să conţină abuzuri'. USR nu poate accepta prevederi de natura Codului de Procedură Penală sau siguranţă naţională într-o lege care nu are aceste domenii drept scop de reglementare. Suntem partidul care a susţinut mereu statul de drept, dar statul trebuie să fie 'de drept' şi cu un control rezonabil civil asupra serviciilor secrete", a declarat preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, citat în comunicat.

Reprezentanţii USR arată că articolul 10 din acest Cod permite "un acces excesiv serviciilor de informaţii la traficul de informaţii de pe serverele din România. În prezent, SRI poate percheziţiona sisteme informatice, dar trebuie să prezinte un mandat înainte, ceea ce este absolut normal şi firesc".

"Nu putem fi impasibili în legătură cu un subiect atât de sensibil pentru democraţie"

"Am solicitat în mai multe rânduri eliminarea acestui articol din Codul Comunicaţiilor Electronice. Este un text lipsit de claritate, precizie şi previzibilitate şi poate duce la imixtiuni în viaţa privată a cetăţenilor şi la restrângeri nejustificate ale drepturilor acestora garantate de Constituţie. Nu putem fi impasibili în legătură cu un subiect atât de sensibil pentru democraţie, care limitează drepturilor cetăţenilor", a declarat senatorul USR Raoul Trifan.

USR precizează că a avut consultări pe această temă cu reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare, cu furnizori de servicii de date şi cu societatea civilă

Plenul Senatului a adoptat, pe 2 martie, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege al Guvernului referitor la comunicaţiile electronice, prin care furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP au obligaţia să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?