Data actualizării:
Data publicării:

Și totuși cine au dreptate: ortodocșii sau catolicii? Verdicul istoriei și versiunea originală a Crezului care a divizat Biserica

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels

Subiectul Filioque este una dintre cele mai importante și controversate chestiuni teologice care au contribuit la Marea Schismă dintre Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică, eveniment care s-a consolidat definitiv în anul 1054.

Cuvântul Filioque este un termen latin care înseamnă „și de la Fiul”. El a fost adăugat în Crezul de la Niceea-Constantinopol, mai exact în fraza care afirmă că Duhul Sfânt „purcede de la Tatăl”.

După adăugare, formularea catolică a Crezului a devenit:  „Cred în Duhul Sfânt, care purcede de la Tatăl și de la Fiul (qui ex Patre Filioque procedit)”.

Crezul original a fost stabilit la Conciliul de la Niceea (325) și completat la Conciliul de la Constantinopol (381), fără expresia Filioque. Acesta este Crezul acceptat de Biserica Ortodoxă până azi.

Biserica Latină (apuseană) a început treptat să adauge Filioque în liturghia sa, începând cu Spania în secolul al VI-lea, ca răspuns la erezii precum arianismul (care nega divinitatea Fiului).

În secolele următoare, expresia s-a răspândit în întreaga Biserică Apuseană și a fost oficial adoptată în Roma în anul 1014, sub presiunea împăratului german Henric al II-lea.

Biserica Ortodoxă respinge adăugarea unilaterală a Filioque din mai multe motive. Ortodocșii susțin că Duhul Sfânt purcede doar de la Tatăl, în conformitate cu cuvintele lui Hristos din Ioan 15:26: „Când va veni Mângâietorul, pe care Eu vi-l voi trimite de la Tatăl, Duhul Adevărului, care de la Tatăl purcede...”

Ortodocșii consideră că nici o Biserică locală nu are autoritatea de a modifica Crezul ecumenic fără acordul tuturor Bisericilor. A adăuga Filioque fără un sinod ecumenic comun este văzut ca o încălcare gravă a ordinii canonice.

Biserica Catolică se apără și spune că Filioque nu schimbă esenția Crezului

Filioque nu contrazice esența Crezului, ci clarifică faptul că Duhul Sfânt este trimis în lume de către Tatăl și Fiul — ceea ce este susținut și în alte pasaje biblice (ex: Ioan 16:7).

Papa are autoritatea supremă de a aprofunda sau clarifica dogma, deci adăugarea Filioque este considerată legitimă în contextul autorității papale.

Disputa privind Filioque a fost una dintre principalele cauze teologice ale Marii Schisme din 1054.


În ultimele decenii, au existat dialoguri teologice între ortodocși și catolici pentru a clarifica această problemă.

În 1995, Papa Ioan Paul al II-lea a recitat Crezul fără Filioque în greacă, în timpul unei liturghii cu patriarhul ortodox de la Constantinopol.

Totuși, diferența rămâne nerezolvată oficial.




Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel