Ursula von der Leyen, Macron și Scholz, primele reacţii după acordarea statutului de ţări candidate la aderare la UE a Ucrainei şi R. Moldova
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Ursula von der Leyen, Macron și Scholz, primele reacţii după acordarea statutului de ţări candidate la aderare Ucrainei şi R. Moldova - Foto Pexels
Ursula von der Leyen, Macron și Scholz, primele reacţii după acordarea statutului de ţări candidate la aderare Ucrainei şi R. Moldova - Foto Pexels
Mai mulţi lideri europeni au felicitat joi Ucraina şi Republica Moldova pentru desemnarea lor oficială drept ţări candidate la aderarea la Uniunea Europeană, informează dpa.

'Nu poate exista un semn mai bun de speranţă pentru cetăţenii Ucrainei, R. Moldova şi Georgiei în aceste vremuri tulburi', a declarat von de Leyen în marja summitului UE de la Bruxelles, adăugând că aceste ţări mai au teme de făcut. 'Sunt profund convinsă că decizia pe care am luat-o astăzi ne întăreşte pe toţi. Întăreşte Ucraina, R.Moldova şi Georgia în faţa agresiunii ruse', a spus ea.'Întăreşte Uniunea Europeană pentru că arată încă o dată lumii că UE este unită şi puternică în faţa ameninţărilor externe'.

Ce a spus Macron

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat că statutul de candidat acordat Ucrainei şi R. Moldova este un 'semnal foarte puternic faţă de Rusia', transmite AFP.

Emmanuel Macron, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a salutat 'un gest politic' al 'unei Europe puternice şi unite' în timpul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

'Am făcut paşi uriaşi', a spus preşedintele francez. 'Toate acestea le datorăm poporului ucrainean care luptă pentru a ne apăra valorile, suveranitatea şi integritatea lor teritorială, le datorăm şi R. Moldova, având în vedere situaţia sa politică, destabilizările prin care trece şi generozitatea de care a ştiut să dea dovadă', a continuat Emmanuel Macron. 'Procesul care începe va fi unul exigent', a avertizat însă şeful statului francez.

'De 27 de ori da!', a scris pe Twitter cancelarul german Olaf Scholz referindu-se la sprijinul unanim din partea tuturor ţărilor membre ale UE.'Iată o bună cooperare în familia europeană!' a adăugat Scholz, conform dpa.

Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, a calificat această decizie drept o nouă pagină de istorie.'Acest lucru confirmă poziţia care se cuvine Ucrainei în Europa. Ei luptă pentru libertăţile şi valorile pe care se întemeiază UE', a adăugat Kallas.

Şefii de stat şi de guvern ai UE au acordat joi Ucrainei şi R. Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la Uniunea Europeană

Şefii de stat şi de guvern ai UE au acordat joi Ucrainei şi R. Moldova statutul de ţări candidate la aderarea după ce săptămâna trecută Comisia Europeană a făcut o recomandare în acest sens. În cazul Georgiei, Consiliul European a decis să îi recunoască perspectiva europeană, dar nu i-a acordat statutul de candidat.

De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că salută decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Zelensky a spus că este „un moment unic și istoric" în relațiile dintre Uniunea Europeană și Ucraina.

 

Citește și - Reacția președintelui Klaus Iohannis

„O realizare istorică astăzi, când Consiliul European acordă statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova. A ajuns la această decizie excepțională în urma unui sprijin puternic și a unor demersuri intense din partea României. Acordând, de asemenea, perspectiva europeană Georgiei cu pași importanți înainte.”

„Această decizie aduce speranță și încredere în viitorul Uniunii Europene pentru oamenii din aceste țări și o mare responsabilitate pentru liderii lor. România este pregătită să continue să susțină Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe drumul lor european”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter. Vezi mai mult aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel