Ursula von der Leyen le cere liderilor europeni să acorde statutul de ţări candidate Ucrainei şi R. Moldova
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Ursula von der Leyen le cere liderilor europeni să acorde statutul de ţări candidate Ucrainei şi R. Moldova - Foto Agerpres
Ursula von der Leyen le cere liderilor europeni să acorde statutul de ţări candidate Ucrainei şi R. Moldova - Foto Agerpres
Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a făcut apel la liderii europeni 'să fie la înălţime' acordând Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE la summitul Consiliului European. 

Executivul european a dat săptămâna trecută un aviz pozitiv acordării acestui statut Ucrainei şi Republicii Moldova, însoţit de condiţii privind continuarea reformelor, ceea ce ar deschide calea unui lung proces de aderare. Georgia, care aspiră şi ea la aderarea la UE, va trebui în ceea ce o priveşte să desfăşoare reforme înainte de a obţine statutul de candidat, potrivit avizului Comisiei.

'Revine acum Consiliul European să ia o decizie şi să se arate la înălţimea responsabilităţii istorice care ţine de noi', a declarat Ursula von der Leyen în faţa Parlamentului European reunit în minisesiune la Bruxelles.

'Ucraina a dovedit, şi asta încă înainte de război, că este pe calea cea bună. În aceşti ultimi ani, ea a efectuat în puţin timp mai multe reforme decât în cursul ultimelor decenii. Datorită acordului de asociere din 2016, ea deja a pus în aplicare circa 70% din regulile, normele şi standardele UE', a afirmat şefa executivului european.

'O muncă importantă rămâne de făcut'

'O muncă importantă rămâne de făcut' în materie de luptă împotriva 'influenţei excesive a oligarhilor asupra economiei', a mai spus ea în cadrul unei dezbateri comune pentru pregătirea Consiliului European de pe 23-24 iunie.

'Istoria Uniunii noastre este istoria tinerelor democraţii care se întăresc asociindu-se (...) Este o poveste al cărui viitor capitol este scris astăzi de curajosul popor ucrainean şi de noi toţi, care trebuie să o însoţim pe calea Europei. O dată în plus, Europa se află într-un moment crucial. Să fim la înălţime', a îndemnat ea.

'Republica Moldova a făcut paşi fermi înspre Europa, se află pe o traiectorie reală proreformă pentru prima dată de la obţinerea independenţei, motiv pentru care merită să i se acorde statutul de ţară candidată', a mai pledat Ursula von der Leyen în cadrul dezbaterii, notează Agerpres.

Citește și - Zelenski exultă după ce Ucraina este pe cale să primească statut de candidată la UE

Curajul ucrainenilor a adus o oportunitate pentru Europa de a „crea o nouă istorie a libertății și de a elimina în sfârșit zona gri din Europa de Est dintre UE și Rusia”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe Twitter, după ce Ucrainei i-a s-a oferit șansa de a „trăi visul european”.

În timp ce războiul face ravagii în estul Ucrainei, Kievul a primit un impuls important vineri, când Comisia Europeană a recomandat Consiliului ca Ucraina să devină un candidat pentru a adera la blocul comunitar, prefigurând o schimbare geopolitică importantă.

La summitul de săptămâna viitoare, liderii UE sunt așteptați să aprobe recomandările executivului blocului european pentru Ucraina și Moldova vecină, relatează Reuters.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat pe Twitter că doar curajul ucrainenilor a adus o oportunitate pentru Europa de a „crea o nouă istorie a libertății și de a elimina în sfârșit zona gri din Europa de Est dintre UE și Rusia”.

În timp ce diplomația avansa cu Bruxelles-ul, lupte intense continuau în regiunea estică Donbas, unde Rusia încearcă să consolideze și să extindă câștigurile din ultima vreme.

Premierul britanic Boris Johnson a efectuat o vizită surpriză în capitala Kiev.

Zelenskiy a declarat într-un discurs în timpul nopții că decizia statelor membre ale UE rămâne de văzut, dar a adăugat: „Nu vă puteți imagina cu adevărat puternică forță europeană, independența europeană și dezvoltarea europeană decât cu Ucraina”.

Ucraina, candidată la UE. Vestea, dată de Ursula von der Leyen

De altfel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat decizia în timp ce purta culorile Ucrainei, reprezentate de un blazer galben peste o bluză albastră.

„Ucrainenii sunt gata să moară pentru perspectiva europeană”, a declarat ea. „Vrem ca ei să trăiască alături de noi visul european”.

Președintele rus Vladimir Putin a răbufnit împotriva Occidentului, în special a Statelor Unite, într-un discurs plin de nemulțumiri la Sankt Petersburg, dar a încercat să minimalizeze problema UE.

„Nu avem nimic împotriva ei”, a spus el. „Nu este un bloc militar. Este dreptul oricărei țări de a adera la uniunea economică”.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia urmărește îndeaproape candidatura Ucrainei la UE, mai ales în lumina cooperării sporite în domeniul apărării între cei 27 de membri ai blocului. Vezi știrea inițială aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel