Urși, pe străzile din Sinaia și Bușteni. S-a emis alertă RO-ALERT
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Unsplash
Foto cu rol ilustrativ: Unsplash
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova a transmis mesaje prin sistemul RO-ALERT după ce mai mulți urşi au fost văzuți în spaţiile publice din staţiunile Sinaia şi Buşteni.

Conform ISU, prezenţa animalelor a fost semnalată pe strada Aluniş din Sinaia şi pe strada Cezar Petrescu din Buşteni, cetăţenii fiind avertizaţi să evite acele zone.

La faţa locului au fost trimise echipaje SMURD, arată sursa citată, conform Agerpres.

Mii de urși pe teritoriul României.

Potrivit fostului ministrul al Mediului, Barna Tánczos pe teritoriul țării noastre trăiesc un număr cuprins între 7.536 exemplare și 8.093 exemplare de urs brun.

Numărul maxim s-a calculat folosind creșterea medie anuală din UE, care este de 1,13 % pe an și pornind de la valoarea de referință raportată la UE, 5960-6620 exemplare pentru anul 2007. Totodată, rezultatele studiului au relevat o densitate medie la nivel național de 11 exemplare/100 km2.

”Problemele acestei specii trebuie abordate pe baze științifice și toate analizele demonstrează că această specie beneficiază de o stare de conservare favorabilă în România.

Specia nu este în pericol, nu scade efectivul, nu sunt zone unde această specie să fie în pericol și tocmai de aceea putem considera că, an de an, acest obiectiv menționat și în planul de acțiune, menționat și ca obligație pentru România ca stat membru UE se îndeplinește.

Următorul obiectiv foarte important este monitorizarea populației de urs brun la nivel național. Aici sunt înregistrate niște lacune, pentru că din 2016 până în 2022 s- a întâmplat acestu lucru în baza unor studii științifice, nu au fost făcute acele monitorizări anuale sau din 2 în 2 ani sau din 5 in 5 ani, după metoda de monitorizare care era practic obligatorie”, a declarat Barna Tánczos, fostul ministrul al Mediului, în cadrul unei conferințe din luna aprilie 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel