Data actualizării:
Data publicării:

Urmează o pandemie mai devastatoare decât criza COVID-19? Gripa aviară îngrijorează experții internaționali

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
Fostul director al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC), Robert Redfield, a avertizat că următoarea pandemie ar putea fi cauzată de gripa aviară.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat recent primul deces uman din cauza gripei aviare în Mexic, iar virusul a fost detectat la bovine din Statele Unite, potrivit The Independent.

„Cred că nu e o chestiune de dacă, ci mai degrabă o chestiune de când vom avea o pandemie de gripă aviară”, a declarat Redfield.

Acesta a adăugat că rata mortalității va fi probabil mult mai mare în cazul gripei aviare comparativ cu Covid-19. Dacă rata mortalității pentru Covid-19 a fost de 0,6%, Redfield a spus că mortalitatea pentru gripa aviară ar fi probabil „undeva între 25 și 50%”.

La sfârșitul lunii mai, CDC a identificat cel de-al treilea caz al unei persoane diagnosticate cu gripă aviară. Cele trei cazuri au fost depistate la lucrători agricoli, dar nu aveau legătură între ele, simptomele incluzând tuse și conjunctivită.

Nu există nimic care să sugereze că virusul se transmite între oameni.

Cercetătorii au descoperit că cinci aminoacizi trebuie să își schimbe receptorul-cheie pentru ca gripa aviară să aibă capacitatea de a se conecta la un receptor uman. Ulterior, ar putea să se transmită între oameni la fel ca Covid-19.

„Odată ce virusul dobândește capacitatea de a se atașa de receptorul uman și apoi de a se transmite de la om la om, atunci va avea loc pandemia”, a declarat Redfield.

„Cred că e doar o chestiune de timp”, a adăugat el.

Redfield a spus că nu știe cât timp va dura pentru ca aminoacizii necesari să se schimbe, dar a adăugat că este îngrijorat de faptul că virusul a fost detectat la bovine din SUA.

Peste 40 de specimene au fost depistate purtând virusul. CDC monitorizează stațiile de epurare a apelor uzate pentru a afla unde se află virusul, însă organizația a afirmat că riscul actual pentru public rămâne scăzut.

În timp ce bovinele trăiesc în vecinătatea porcilor, iar virusul poate trece de la porci la oameni, Redfield a argumentat că riscul mai sever este ca virusul să fie cultivat într-un laborator. "Rețeta pentru a face gripa aviară extrem de contagioasă pentru oameni este deja publică”, a conchis acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel