Urmările retragerii Occidentului din Afganistan. Raport ONU: Represiunea draconică a femeilor de către talibani
3 milioane de copii afgani sunt în mare pericol de malnutriție, iar gruparea ISIS intensifică masacrarea unor populații din regiune.
Human Rights Watch, în raportul din 2024, semnalează că talibanii au intensificat și extins represiunea asupra drepturilor omului în Afganistan, concentrându-se în special asupra drepturilor femeilor și fetelor.
Cu peste 28 de milioane de afgani, cu aproape două treimi din populație având nevoie de ajutor umanitar, restricțiile impuse de talibani femeilor care lucrează pentru Națiunile Unite și organizațiile internaționale au agravat și mai mult situația dacă vorbim despre drepturilor femeilor, susține organizația, notează și Amu.TV.
Fereshta Abbasi, cercetătoare în Afganistan la Human Rights Watch, a declarat: „Talibanii au răspuns cererilor afganilor pentru drepturi și responsabilitate cu o reprimare sporită, orientată în special împotriva femeilor și fetelor. Este crucial ca guvernele să exercite presiuni asupra talibanilor pentru a opri aceste abuzuri și, în același timp, să abordeze nevoia presantă de ajutor umanitar.”
În cea de-a 34-a ediție a raportului HRW, de 740 de pagini, Human Rights Watch examinează practicile drepturilor omului în peste 100 de țări. Directorul Executiv Tirana Hassan, în eseul său, a remarcat că anul 2023 a fost marcat de suprimarea drepturilor omului, indignarea selectivă a guvernelor și diplomație tranzacțională. Cu toate acestea, a subliniat și semne de speranță și a îndemnat guvernele să respecte în mod constant obligațiile privind drepturile omului.
Interdicția talibanilor privind participarea femeilor la organizațiile internaționale și în domeniul educației a lăsat multe femei afgane fără mijloace de subzistență, a afirmat Human Rights Watch. Organizația a adăugat că, în 2023, Afganistanul a rămas singura țară care a interzis oficial femeilor și fetelor accesul la educație secundară și superioară. Talibanii au restricționat și accesul femeilor la spațiile publice și au impus restricții de călătorie care necesită prezența unui tutore masculin.
Pe tot parcursul anului 2023, forțele de securitate ale talibanilor au impus cu fermitate aceste politici. Protestele femeilor au fost întâmpinate cu forță excesivă, ducând la arestări arbitrare și detenții ale protestatarelor, în unele cazuri echivalând cu dispariții. Organizația a raportat despre torturarea femeilor și a membrilor familiilor lor, care au fost reținuți.
Potrivit Human Rights Watch, talibanii au efectuat asasinate în scop de răzbunare și răpiri ale foștilor oficiali guvernamentali și personalului de securitate. Au fost raportate practici de tortură, inclusiv waterboarding, asupra deținuților ținuți de forțele de securitate ale talibanilor. Represiunea asupra societății civile a inclus cenzura media și detenții ale jurnaliștilor și activiștilor, în special ale femeilor. Apărătorul drepturilor în educație Matiullah Wesa a fost reținut fără acuzații timp de șapte luni.
Crisa economică a condus la o nevoie fără precedent de asistență umanitară în Afganistan, inclusiv malnutriție acută în peste trei milioane de copii. Interdicția privind angajarea femeilor afgane în grupurile de ajutor a împiedicat evaluarea și monitorizarea nevoilor femeilor și fetelor, agravând problemele de nutriție în gospodăriile conduse de femei.
Între timp, Statul Islamic din Provincia Khorasan (ISKP), afiliat al Statului Islamic (ISIS), a continuat atacurile asupra civililor și vizează în special comunitățile Hazara și Shia, conform organizației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News