Suspecți cu Omicron. Unul dintre sportivii întorși din Africa de Sud, dar și alte două persoane, pozitive la coronavirus
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Un sportiv întors din Africa de Sud a fost depistat pozitiv la coronavirus.

UPDATE: Ministerul Sănătății a dat o nouă informare cu privire la persoanele sosite din Africa de Sud, infectate cu virusul SARS-CoV-2. 

”Referitor la persoanele repatraite din Africa de Sud, precizăm faptul că în urma testelor efectuate, trei persoane (două la Aeroportul din București și una la Baia Mare) au fost depistate ca fiind pozitive cu virusul SARS-CoV-2. Precizăm că testele au fost efectuate la cele două aeroporturi (București și Baia Mare) la momentul aterizării. Persoanele au fost introduse în locațiile de carantină, iar rezultatele au venit astăzi, 1 decembrie 2021. Niciuna dintre cele trei persoane nu are simptome ,dar toți trei pacienții sunt sub observație medicală. Probele au fost trimise la laboratoare de specialitate pentru secvențiere și vă vom comunica rezultatele, în privința tulpinilor rezultate”, se arată într-o comunicare oficială făcută în această seară de către Ministerul Sănătății. 

- Știrea inițială - 

Unul dintre jucătorii de rugby sosiți pe 30 noiembrie în țară din Africa de Sud a fost confirmat cu coronavirus. Nu se știe deocamdată dacă este vorba de noua tulpină Omicron sau nu. 

”Ministerul Sănătății informează că, cei 29 de sportivi repatriați din Africa de Sud, care au sosit la Baia Mare, au fost testați și li s-au asigurat condițiile pentru carantinare, conform metodologiei stabilite de către INSP.

Unul dintre sportivi a fost depistat pozitiv și se află în izolare, sub observație medicală, fiind asimptomatic.

Acestuia i s-a recoltat o nouă probă care va fi trimisă mâine pentru secvențiere la Institutul Național de Cercetare Medico- Militară "Cantacuzino" București”, se arată într-un comunicat de presă. 

Ministrul Sănătății, prima reacție

Alexandru Rafila a intervenit în direct la România TV unde a făcut mai multe precizări. 

”Sportivul respectiv este asimptomatic, nu are absolut nimic, este doar ținut sub observație. Este o procedură normală și o să fie trimisă proba către secvențiere. O să dureze un anumit timp, dar nu este niciun fel de problemă pentru că sportivul este izolat, la fel ca și ceilalți 28 de sportivi care fac parte din lotul de rugby”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Alte două persoane sunt confirmate cu coronavirus

Alte două persoane au mai fost confirmate cu coronavirus. Acestea se află în carantină, de asemenea. Pentru aceste persoane au fost efectuate anchetele epidemiologice în vederea stabilirii contactilor direcți. De asemenea, s-au trimis probe pentru secvențiere la Institutul Cantacuzino.

Se pare că una dintre persoane este din Brașov, iar cealaltă din Vaslui. Acestea au fost testate ieri când au ajuns pe Aeroportul Otopeni, din Africa de Sud. Acum se află în carantină la domiciliu. 

Inițial, românii repatriaţi au fost testați negativ

Cei 46 de cetăţeni români şi 24 de cetăţeni străini repatriaţi din Africa de Sud au aterizat, marţi după-amiază, cu o aeronavă a TAROM, la Baza 90 Aeriană.

Şeful DSU, Raed Arafat, aflat la aeroport, a declarat ieri că toate testele persoanelor aflate la bordul avionului au ieşit negative, potrivit Agerpres.

"În avion aveam cetăţeni români, o parte era echipa de la Baia Mare, o parte erau cetăţeni români din zona Bucureşti, Ilfov, Călăraşi, Constanţa, Râmnicu Vâlcea, Dolj şi Vaslui. La acest moment, ultimii rămaşi la testare sunt cei din Bucureşti - Ilfov şi urmează să plece către locul de carantinare şi am avut, totodată, un număr de cetăţeni din alte ţări. Până acum, toate testele au fost negative, nu avem nicio persoană cu probleme medicale", a spus Raed Arafat.

El a adăugat că la unele persoane s-au recoltat şi probe PCR, ale căror rezultate sunt aşteptate să vină în următoarele 12 ore.

"Sportivilor de la Baia Mare li s-a asigurat un avion TAROM care i-a preluat şi au plecat la Baia Mare, iar procesarea testelor, paşapoarte, tot, se va face la Baia Mare", a mai spus Arafat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel