Uniunea Naţională a Asiguratorilor, nemulțumiți. Măsuri de tipul plafonărilor prețurilor la RCA nu pot reprezenta soluţii viabile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Uniunea Naţională a Asigurătorilor si Reasiguratorilor
Uniunea Naţională a Asigurătorilor si Reasiguratorilor
Modificarea legislaţiei în domeniul asigurărilor auto necesită un pachet mai amplu de măsuri legislative, unul agreat cu toate părţile direct implicate, în contextul discuţiilor privind o potenţială plafonare a primelor la asigurările obligatorii RCA, susţin reprezentanţii Uniunii Naţionale a Asigurătorilor şi Reasigurătorilor din România (UNSAR).

"Având în vedere proiectul de Hotărâre de Guvern privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societăţile care practică asigurarea obligatorie RCA, UNSAR - Uniunea Naţională a Asigurătorilor şi Reasigurătorilor din România, împreună cu BAAR - Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România şi PIAR - Patronatul Industriei Asigurărilor din România, a transmis Guvernului României, Ministerului Finanţelor Publice şi Autorităţii de Supraveghere Financiară punctul de vedere şi soluţiile concrete ale industriei de asigurări şi rămâne categoric împotriva adoptării proiectului de HG în actuala formă", se menţionează într-un comunicat al UNSAR, potrivit Agerpres.


Industria de asigurări cere implementarea unui pachet de măsuri


Astfel, industria de asigurări solicită îndreptarea în cel mai scurt timp a aspectelor din legislaţia naţională (Legea 132/2017) care reglementează asigurarea RCA şi pentru care România se află în procedură de infringement.

De asemenea, asigurătorii solicită emiterea Ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii de Supraveghere Financiară privind implementarea baremului traumatologic pentru stabilirea despăgubirilor morale pe cale amiabilă, aşa cum s-a prevăzut încă din 2017 prin art. 22 alin. (5) lit. a) din Legea 132/2017.

 Pe lista de solicitări se mai află demararea unui proiect naţional ce vizează reducerea frecvenţei şi gravităţii accidentelor rutiere şi adoptarea unor măsuri urgente de creştere a gradului de cuprindere în asigurare şi de combatere reală a fraudelor care să vină imediat şi eficient în sprijinul eforturilor deja existente în această zonă;


"De asemenea, se poate lua în considerare şi compensarea de către stat a taxelor şi contribuţiilor lunare plătite către Fondul de Garantare a Asiguraţilor, Fondul Naţional de Protecţie şi Autoritatea de Supraveghere Financiară pe durata aplicării HG ", se menţionează în comunicat.


Totodată, conform UNSAR, modificările legislaţiei RCA trebuie să aducă stabilitate, predictibilitate şi echilibru pieţei de asigurări şi să încurajeze intrarea şi a altor asigurători pe piaţa RCA, fapt ce va contribui la creşterea competitivităţii şi, pe cale de consecinţă, a calităţii serviciilor oferite.


"Din nefericire, măsuri de tipul plafonărilor nu pot reprezenta soluţii viabile"

"Nu în cele din urmă, industria de asigurări are nevoie de stabilitate şi predictibilitate pentru a încuraja şi alţi investitori să fie activi în România - fapt care vine în sprijinul tuturor românilor şi al economiei ţării.

Din nefericire, măsuri de tipul plafonărilor nu pot reprezenta soluţii viabile. Considerăm însă că este imperios necesar ca aceste soluţii să pornească de la analize tehnice bine fundamentate şi de la principiile asigurărilor, păstrând liniile trasate de legislaţia europeană - care are drept principal scop protecţia păgubiţilor", se mai precizează în comunicat.

Totodată, asigurătorii solicită posibilitatea de a implementa pe o anumită perioadă de timp o schemă de compensare pentru acoperirea diferenţelor negative dintre primele practicate de asigurătorii RCA la ora actuală şi tariful plafonat, similar cu schema de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale reglementată prin OUG 118/2021.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel