Uniunea Europeană are nevoie de un milion de migranți anual pentru a compensa deficitul demografic
Deficitul demografic al UE, dacă nu este acoperit, toate statele europene se pot confrunta cu o penurie de lucrători care, ulterior, ar putea duce la blocarea economiei și la îngreunarea traiului general.
Uniunea Europeană are nevoie de un milion de migranți anual pentru a compensa deficitul demografic, conform declarațiilor comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, făcute în Atena, Grecia, în ziua de luni (8 ianuarie). Aceste declarații vin în contextul luptei continue a Europei de a atrage talente de top.
Johansson a subliniat că populația potențială de muncă din UE scade anual cu aproximativ un milion de persoane. "Asta înseamnă că migrația legală ar trebui să crească cu aproximativ un milion pe an și este cu adevărat o provocare să realizăm acest lucru într-un mod ordonat", a menționat ea.
Ea a remarcat că deja aproximativ 3,5 milioane de migranți ajung legal în UE în fiecare an, comparativ cu aproximativ 300.000 care intră în mod neregulat.
Un document al Comisiei Europene proiectează chiar cifre mai mari, avertizând că fără migrație, populația activă a UE va scădea de la 334 de milioane, înregistrată în 2014, la aproximativ 238 de milioane în 2060.
Proiecțiile demografice recente ale Eurostat, biroul de statistică al UE, indică o creștere a populației UE până în 2026, când se estimează că va atinge vârful de 453,3 milioane, urmând să scadă treptat la 447,9 milioane până în 2050, pentru ca mai apoi să scadă mai rapid până la sfârșitul secolului (419,5 milioane în 2100).
"Populația activă a UE este proiectată să se reducă chiar mai rapid decât populația, pe măsură ce persoanele în vârstă (de 80 de ani sau mai mult) vor reprezenta o pondere tot mai mare a populației", se menționează într-un raport al biroului cu sediul în Luxemburg.
Însă presiunea de a atrage talente este susceptibilă să fie sub amenințare din partea Ungariei, care urmează să preia președinția UE în a doua jumătate a acestui an.
Ungaria este singura țară care s-a opus unei legi care acum încurajează imigranții foarte calificați să lucreze în Europa. Această lege, cunoscută și sub numele de directiva "Cartea Albastră" a UE, a fost agreată de deputații europeni și miniștrii guvernamentali la mijlocul anului 2021.
Carta Albastră este valabilă până la patru ani și le permite titularilor să aducă membrii familiilor lor să trăiască cu ei în UE. Varianta anterioară a acestei cărți, propusă pentru prima dată în 2009, a atras sub 82.000 de persoane în 2022.
Aproximativ o patrime dintre aceștia erau cetățeni indieni, urmați de ruși, belaruși și turci. În plus, au fost emise 40.500 de permise de ședere în UE pentru membrii familiilor titularilor cărții albastre.
Majoritatea titularilor cărții au ales să meargă în Germania, în timp ce Ungaria a primit doar 18 în 2022 - fiind a treia cea mai mică cifră dintre statele UE, conform Eurostat. Cifra cea mai mică a fost înregistrată de Cipru, cu zero cărți albastre, urmată de Slovacia, cu 14.
Această situație survine în ciuda unei masive penurii de forță de muncă în Ungaria. "Ungaria va avea nevoie de 500.000 de noi muncitori în următorul an sau doi", a declarat prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, într-un discurs la începutul anului trecut.
Totuși, el a adăugat că deficitul ar trebui să fie acoperit în principal din resurse interne. "Nu putem acorda străinilor un avantaj față de unguri", a subliniat el, potrivit EUObserver.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News