Unitatea 1 de la Cernavodă a fost sincronizată la Sistemul Energetic Naţional
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Unitatea 1 de la Cernavodă a fost sincronizată la Sistemul Energetic Naţional
Unitatea 1 de la Cernavodă a fost sincronizată la Sistemul Energetic Naţional
Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost sincronizată la Sistemul Energetic Naţional duminică seara după realizarea activităţilor de ajustare, informează Nuclearelectrica printr-un comunicat transmis luni Bursei de la Bucureşti. 

'SN Nuclearelectrica SA informează acţionarii şi investitorii că Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost sincronizată la Sistemul Energetic Naţional în seara zilei de 16 octombrie 2022 după realizarea activităţilor de ajustare. Reamintim că Unitatea 1 CNE Cernavodă a fost oprită în mod controlat, în dimineaţa zilei de 16 octombrie 2022, pentru realizarea unor activităţi de ajustare a unor parametri şi limite de protecţie ale generatorului electric', precizează sursa citată.

Potrivit Nuclearelectrica, oprirea controlată a Unităţii 1 CNE Cernavodă şi realizarea activităţilor de ajustare s-au realizat conform procedurilor aplicabile în astfel de situaţii, oprirea fiind necesară pentru a permite personalului centralei să realizeze activităţile de ajustare.

'Desfăşurarea activităţilor de ajustare nu a avut impact asupra securităţii nucleare, mediului, personalului sau populaţiei'

'Desfăşurarea activităţilor de ajustare nu a avut impact asupra securităţii nucleare, mediului, personalului sau populaţiei', se mai arată în documentul transmis BVB.

Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară din România, contribuie cu aproximativ 20% energie nucleară la producţia totală de energie, prin exploatarea celor două unităţi Candu, Unităţile 1 şi 2 ale Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de producţie de 700 MW.

În acelaşi timp, Nuclearelectrica contribuie cu 33% la producţia totală de energie fără emisii de CO2 din România, scrie Agerpres.

Citește și - Nuclearelectrica, parteneriat cu un producător polonez pentru proiectul reactoarelor modulare mici. Noi locuri de muncă în România

Nuclearelectrica SA și compania poloneză KGHM Polska Miedz SA au semnat un memorandum de înțelegere pentru dezvoltarea de proiecte de reactoare modulare mici (SMR).

Cooperarea dintre cele două companii vizează schimbul de experiență și know-how, cu o durată de trei ani, în domeniile tehnic, economic, juridic, financiar și organizatoric, pentru dezvoltarea proiectelor de reactoare modulare de mici dimensiuni care vor fi dezvoltate de România și Polonia, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica.

„România, cu o experiență de peste 25 de ani în exploatarea în siguranță a centralei sale nucleare, a inițiat deja dezvoltarea unui proiect NuScale SMR, singura tehnologie SMR certificată la nivel internațional. Suntem bucuroși să colaborăm și să împărtășim experiența noastră și lecțiile învățate și să sprijinim KGHM în primii săi pași pentru implementarea unei tehnologii sigure, curate și inovatoare”, a declarat Cosmin Ghiță, director general al Nuclearelectrica SA.

„Pentru KGHM, energia nucleară înseamnă independență energetică și costuri mai mici. Investiția în SMR-uri este o prioritate și ne va permite, de asemenea, să ne menținem avantajul competitiv în afaceri la nivel global. Introducerea unei tehnologii inovatoare în domeniul energiei nucleare, bazată pe module de mici dimensiuni, reprezintă un eveniment decisiv pentru economia poloneză. Această cooperare cu un partener experimentat din România oferă un sprijin esential pentru această dezvoltare”, a declarat Marcin Chludziński, președintele Consiliului de Administrație al KGHM Polska Miedź S.A. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel