Unii se opun până și combaterii cancerului în România. Rafila: Nu sunt de acord cu cei care obiectează legat de această strategie!
Cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, atât la nivel național, cât și la nivel mondial. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, vineri, despre Planul Național de Combatere a Cancerului.
„Cancerul devine o prioritate de sănătate publică. Este important să scădem evoluția bolii din punct de vedere al consecințelor care pot să afecteze foarte serios viața pacientului sau chiar să îi pună viața în pericol. Și România trebuia să aibă o astfel de strategie, trebuie să avem la îndemână resursele care sunt de natură juridică, profesională, materială. Era nevoie în mod evident de un astfel de document”, a spus ministrul Alexandru Rafila, document care „a suferit și poate va mai suferi mici adaptări”.
„Nu sunt de acord cu cei care obiectează legat de această strategie. Nu cred că trebuie să criticăm, ci să îmbunătățim strategia și mai ales să putem să adoptăm legislația secundară, să facem în așa fel încât această legislație să fie pusă în aplicare. Este foarte important!, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Noi ne pregătim să punem în aplicare strategia și să elaborăm legislația secundară, să nu avem situația în care să avem o strategie care să nu fie aplicabilă”, a subliniat Alexandru Rafila.
Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii „Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare”, eveniment organizat de DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, StiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews.
Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare. Dezbatere DC News
Principalele obiective ale Planului Național de Combatere a Cancerului sunt:
1. Introducerea terapiilor inovative.
2. Servicii de psiho-oncologie și onconutriție.
3. Realizarea unei strategii naționale de promovare a conceptelor deprevenție a NCDs.
4. Realizarea unei rețele interconectate la nivel national și sistemele de conectare în rețea ale UE.
5. Măsurarea factorilor de risc asociați cu apariția cancerului.
6. Realizarea unui registru national de cancer funcțional, cu subregistre pentru toate localizările.
7. Paliația.
8. Actualizarea periodică a ghidurilor de practică și a protocoalelor terapeutice.
9. Traseul pacientului oncologic.
10. Tumor board.
11. Medicină personalizată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News