Unii democrați cer retragerea lui Biden, după dezbaterea cu Trump / „Ce tot spune? Asta este o nebunie”
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Mulți democrați s-au speriat din cauza performanței slabe pe care Joe Biden a avut-o în dezbaterea cu Donald Trump.

Potrivit POLITICO, democrații și-au exprimat îngrijorarea cu privire la prestația lui Joe Biden din dezbaterea cu Donald Trump, în timp ce urmăreau primele minute ale evenimentului. Un fost asistent de la Casa Albă Biden și consilier de campanie, care a vorbit sub protecția anonimatului, a numit dezbaterea „îngrozitoare”, adăugând că au fost nevoiți să se întrebe mereu: „Ce tot spune? Asta este o nebunie”.

„Nu este bine”, a scris reprezentantul Jared Huffman (D-Calif.).

Echipa lui Biden a apărat rapid performanța președintelui. Mai întâi au spus că a fost răcit (deși a ieșit negativ pentru Covid-19), după care au insistat că Trump are de pierdut pentru că aduce critici palmaresului prezidențial al lui Biden.

„Singura persoană de pe această scenă care este un infractor condamnat este bărbatul la care mă uit acum”, a spus Biden despre Trump la un moment dat.

Cu toate acestea, performanța șubredă a lui Biden a reaprins temerile în rândul democraților că octogenarul a cărui acuitate mentală și aptitudine fizică au fost principalele preocupări ale alegătorilor. Mulți au fost de-a dreptul sceptici că Biden nu va rezista până în noiembrie.

„E timpul pentru o convenție deschisă”, a scris un agent proeminent.

„Nu este un showman TV, ci este un cal de bătaie”

Mai târziu în timp ce avea loc dezbaterea, democrații nu au încercat să acopere performanța sa slabă, ci au încercat în schimb să sublinieze că Trump a rămas o amenințare pentru interesele americane în țară și în străinătate.

„A fost un început lent, asta este evident pentru toată lumea. Nu voi dezbate acest punct”, a declarat vicepreședintele Kamala Harris lui Anderson Cooper de la CNN la o oră după încheierea dezbaterii. „Vorbesc despre alegerile din noiembrie. Vorbesc despre unul dintre cele mai importante alegeri din viața noastră.”

În timp ce unii democrați s-au grăbit să lase deoparte gafele lui Biden – reprezentantul Haley Stevens (D-Mich.) a spus că Biden „nu este un showman TV, ci este un cal de bătaie”.

Unii democrați au spus deschis că Biden ar trebui să-și încheie campania. Un mare donator democrat și susținător al lui Biden, care de asemenea a vorbit sub protecția anonimatului, a spus simplu: „Biden trebuie să renunțe. Nicio întrebare despre asta.”

Biden s-a chinuit uneori să articuleze argumente puternice cu privire la unele dintre cele mai mari obiective ale campaniei sale, însă s-a poticnit printr-un răspuns privind sprijinul său pentru drepturile la avort.

„Eu susțin Roe v. Wade. Aveți trei trimestre. Prima dată este între o femeie și un medic. Al doilea timp este între un medic și o situație extremă. Al treilea timp este între medic – vreau să spun, între femeie și stat”, a spus Biden.

Trump a avut și el un moment mai dificil. A numit-o pe fiica fostului președinte al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, realizatoare de documentare, „fil-i-maker”. I-a acuzat pe democrați că vor să „ia viața” unui copil „după naștere”. A umflat puterea economică a țării sub președinția sa.

Trump, despre prestația lui Biden: „Chiar nu știu ce a spus la sfârșitul frazei”

El și-a dublat apărarea față de insurgenții din 6 ianuarie, lansându-se într-o lungă diatribă împotriva condamnărilor sutelor de susținători ai lui Trump care au luat cu asalt Capitoliul într-un efort de a răsturna alegerile din 2020. Întrebat în mod repetat dacă va accepta rezultatele alegerilor, indiferent de câștigător, Trump a refuzat să dea un răspuns direct – precizând în cele din urmă că va face acest lucru doar „dacă alegerile sunt corecte și libere”.

Dar Trump a făcut în mare parte ceea ce republicanii l-au implorat să facă: a dat dovadă de un minim de reținere, punând totodată în evidență slăbiciunile lui Biden. Fostul președinte, care se delectează numindu-l pe Biden „somnoros” și „corupt” la fiecare pas, a așteptat 20 de minute pentru a atrage atenția asupra prestației inițial șubrede a democratului.

„Chiar nu știu ce a spus la sfârșitul frazei”, a spus Trump, după ce Biden s-a bâlbâit în răspunsul la o întrebare despre imigrație. „Nu cred că știe nici el ce a spus”.

Și într-o dezbatere relativ calmă, Biden a fost cel care nu a reușit să îndeplinească nici măcar cele mai mici așteptări.

„Biden pare să fi avut nevoie de câteva minute pentru a se încălzi”, a declarat un agent democrat veteran. „Bietul om are nevoie de un ceai. Poate un whisky”. Un altul a sugerat ca Biden să ia o pastilă pentru gât.

Atât Biden, cât și Trump, care este cu doar trei ani mai tânăr decât președintele în exercițiu, s-au confruntat, spre sfârșitul dezbaterii, cu întrebări privind capacitatea lor de a rezista încă patru ani la președinție.

Biden, care tușea, a îndemnat alegătorii să îi judece competența pe baza dosarului său, atacându-l pe Trump ca fiind „cu trei ani mai tânăr și mult mai puțin competent”.

„Uitați-vă la dosar. Uitați-vă la ceea ce am făcut”, a spus el, reluând o replică pe care a folosit-o adesea în campanie.

Jocul de golf, subiect de dezbatere între cei doi contracandidați

Trump și-a prezentat apoi propriile argumente în favoarea aptitudinilor sale, susținând că a „trecut cu brio” o pereche de teste cognitive și arătând spre campionatele de golf pe care le-a câștigat pe propriul său teren de golf ca dovadă a rezistenței sale fizice.

Schimbul de replici a degenerat rapid într-un joc de superioritate – „Sunt fericit să joc golf dacă îți cari singur geanta”, a replicat Biden la un moment dat. Dar până în acel moment, opiniile multor telespectatori erau probabil de mult cimentate.

Fergus Cullen, fost președinte al Partidului Republican din New Hampshire și „Never Trumper”, care se gândește să voteze pentru Biden, a avertizat că democrații vor trebui să își reconsidere candidatul dacă președintele va avea o prestație slabă joi.

După dezbatere, Cullen a spus: „Oricine a privit un părinte îmbătrânind, fragil și încețoșat recunoaște ceea ce vede și știe că lucrurile se înrăutățesc, cu o rată accelerată, de aici înainte”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel