Data publicării:

Unghii cu gel, alergii severe, avertismentul dermatologilor

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Asociația Dermatologilor Britanici avertizează cu privire la riscul alergiilor provocate de produsele de manichiură cu gel sau cu lacuri semipermanente. Simptomele nu se limitează doar la unghii, ci apar la distanță, pe față, gât sau chiar zonele intime.

Lacurile semipermanente și gelurile de unghii, utilizate de tot mai multe femei la ora actuală, conțin unele dintre cele mai alergene substanțe.

Ingredientele din gelurile de unghii cu potențial alergen includ:

- metacrilatul de etil din geluri structurale,
- benzofenona introdusă în toate gelurile de unghii,
- cianoacrilatul de etil și butilfenolul de formaldehidă din adezivul pentru unghii,
- ftalații de etil folositi ca agenți plastifianți.

Unghiile cu gel au pus pe jar dermatologii

Aceste chimicale au stârnit îngrijorarea asociației profesionale a dermatologilor britanici după ce 13 dintre ei au testat reacțiile alergice doar la metacrilat, în cazul a 4.931 de persoane de Marea Britanie și Irlanda. Rezultatele au arătat că 2,4% dintre persoanele testate erau alergice la cel puțin un tip de metacrilat. 

Printre produsele de manichiură care pot provoca o reacție alergică se numără:

- unghiile artificiale;
- stratul de bază al lacului de unghii;
- stratul de fixare (superior) al manichiurii;
- lacul de întărire a unghiilor;
- anumite tipuri de ojă.

Toate aceste produse se fixează prin expunere la o lampă cu ultraviolete. „Atunci când produsul nu este încă uscat și intră în contact cu pielea, se produce reacția alergică”, explică reprezentanții dermatologilor britanici. 

Unghii un gel, alergii: simptome

Specialiștii spun că persoanele alergice la substanțele chimice implicate în manichiurile profesionale se pot confrunta cu reacții alergice tipice dermatitei de contact:

- inflamații,

- roșeață,

- prurit (mâncărime),

- senzație de arsură.

În general, aceste simptome apar în proximitatea unghiilor, însă ele se pot extinde și la nivelul feței, gâtului sau chiar al zonelor intime. Aceste manifestări clinice sunt de multe ori atribuite greșit, deoarece puține paciente asociază ultima manichiură profesională făcută cu o reacție alergică manifestată în altă regiune a corpului decât mainile. Prin urmare, nici medicul nu este informat corect asupra posibilelor cauze, pentru a stabili tratamentul corect.

Drept urmare, aceste alergii rămân nediagnosticate, iar pe termen lung pot cauza reacții încrucișate, mai ales că substanțele din categoria metacrilatului sunt prezente și în unele produse stomatologice și chirurgicale. Reacțiile alergice severe pot să apară și în urma unor expuneri ulterioare cu ocazia unei intervenții stomatologice sau chirurgicale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel