Data publicării:

Ungaria, Serbia şi Macedonia de Nord, împotriva creșterii taxelor asupra tranzitului de gaze prin Bulgaria: "Aliaţii nu îşi fac aşa ceva unul altuia"

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Peter Szijjarto, ministrul de externe ungar, spune că Ungaria, Serbia şi Macedonia de Nord se opun majorării taxelor pentru tranzitul de gaze naturale prin Bulgaria.

Peter Szijjarto a afirmat că Serbia a contribuit la asigurarea securităţii energetice a Ungariei, în timp ce unele state membre ale Uniunii Europene au acţionat în sens contrar, transmite MTI, potrivit Agerpres.

"Aliaţii nu îşi fac aşa ceva unul altuia"

"Suntem gata să reacţionăm suficient de consistent împotriva acestui pas ostil al Bulgariei, în cadrul Uniunii Europene", a spus ministrul, remarcând solicitarea bulgarilor de declanşare a unei proceduri de infringement (constatare a neîndeplinirii obligaţiilor). "Aliaţii nu îşi fac aşa ceva unul altuia", iar Bulgaria creează îndoieli privind solidaritatea europeană, a adăugat el.

Acesta a mai susținut că Bulgaria încalcă regulile UE, aplicând echivalentul unei taxe vamale care îngreunează libera circulaţie a mărfurilor şi subminează regulile comerciale ale Uniunii.

"Ne aşteptăm ca Bulgaria să retragă această decizie ostilă", iar în caz contrar UE ar trebuie să impună aplicarea regulilor, a mai spus el.

"Are o importanţă uriaşă pentru noi"

Szijjarto a precizat că şi Macedonia de Nord este alături de ţara sa şi de Serbia şi a numit Belgradul un "aliat de nădejde" al Budapestei în privinţa securităţii energetice.

Conform datelor prezentate de ministru, în Ungaria au intrat anul acesta prin Serbia 4,7 milioane de metri cubi de gaze naturale, iar sârbii stochează în prezent peste 200 de milioane de metri cubi în depozitele ungare.

El a mai declarat că pregătirile pentru construcţia unui nou oleoduct între Serbia şi Ungaria avansează corespunzător, iar capacitatea de transport al energiei electrice între cele două ţări se va dubla până în 2028. "Asta are o importanţă uriaşă pentru noi, deoarece vom avea nevoie de o mare cantitate suplimentară de energie pentru alimentarea investiţiilor legate de industria autovehiculelor electrice", a arătat Szijjarto. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel