Ungaria se teme de valul de refugiați din Ucraina. ”Toți vor pierde”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Ungaria, speriată de valul de refugiați din Ucraina (pexels)
Ungaria, speriată de valul de refugiați din Ucraina (pexels)
Ungaria se teme de valul de refugiați din Ucraina în contextul creșterii tensiunilor militare.

Premierul ungar Viktor Orban trage un semnal de alarmă cu privire la riscul cu care se poate confrunta Ungaria, în fața unui val de refugiaţi dinspre Ucraina în contextul creşterii tensiunilor militare de la granița cu Rusia sau dacă va izbucni un război, relatează EFE, citat de Agerpres. Potrivit sursei menționate, un astfel de val ar putea ameninţa inclusiv stabilitatea economică a Ungariei. 

”Dacă lucrurile scapă de sub control, Ungaria s-ar putea confrunta cu o mare presiune, a păcii, militară şi a refugiaţilor, care ar provoca instabilitate economică”, a declarat Viktor Orban la o conferinţă de presă organizată după o întâlnire cu omologul său sloven, Janez Jansa, desfăşurată la frontiera ungaro-slovenă.

Viktor Orban estimează că un val de refugiaţi dinspre Ucraina ar putea fi mult mai mare decât cel provocat în anii '90 de războiul din fosta Iugoslavie, de unde au venit atunci în Ungaria peste 100.000 de refugiaţi.

Premierul ungar, care în 2015 a respins migranţii veniţi din Orientul Mijlociu, consideră de asemenea că actuala criză din Ucraina ar putea fi mai greu de gestionat decât cea creată de destrămarea Iugoslaviei.

”Toți vor pierde”

Orban şi Jansa au susţinut amândoi necesitatea unui acord în Ucraina şi a detensionării situaţiei, premierul sloven manifestându-şi de asemenea opinia că în urma conflictului ucrainean nimeni nu va câştiga şi ”toţi vor pierde”.

Pe de altă parte, premierul ungar a apreciat că Uniunea Europeană trebuie să-şi consolideze puterea militară. ”Pentru a avea pace nu sunt suficiente bunele intenţii. Nu sunt suficiente nici declaraţiile de susţinere a păcii, ci este necesară o forţă care să le asigure”, a remarcat el.

Atât timp cât UE nu va dispune de o forţă militară comparabilă cu cea a Rusiei, blocul comunitar ”nu va putea decide asupra păcii, ci o vor face Rusia şi SUA” în locul său, a concluzionat Viktor Orban.

Vezi și: Ungaria, cea mai mare creștere economică din UE. De ce nu și România? Mircea Coșea explică modelul de succes aplicat de Budapesta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel