Data publicării:
Ungaria refuză să plătească amenda record dictată de Curtea de Justiţie a UE
Ungaria a transmis, vineri, că nu are de gând să plătească o amendă record dictată de justiţia europeană.
Amenda este în valoare de 200 de milioane de euro și a fost dictată de justiţia europeană, în luna iunie, deoarece Ungaria nu a respectat tratatele cu privire la dreptul de azil.
"Nu a fost prevăzută plata acestei amenzi, întrucât ea este total injustă. Ea a fost dată tocmai pentru a exercita o presiune politică din cauza abordării noastre faţă de migraţia clandestină ", a spus ministrul adjunct de Interne ungar Bence Retvari, în prezența jurnaliştilor, la Budapesta, transmite Agerpres, care citează AFP.
Viktor Orban, unul dintre cei mai vehemenți opozanți
Concret, Ungaria, care la data de 1 iulie a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a fost sancţionată deoarece nu s-a conformat unei hotărâri precedente a Curţii de Justiţie a UE din luna decembrie 2020, însă şi pentru că a continuat să nu aplice regulile de drept ale Uniunii în materie de protecţie internaţională. Începând de la criza izbucnită în anul 2015, de către migranţi, premierul Ungariei Viktor Orban se arată ca fiind unul dintre cei mai vehemenţi opozanţi, privind sosirea migranţilor din afara Europei.
Ungaria nu a respectat tratatele Uniunii Europene
În luna iunie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dat o condamnare fără precedent, cu o amendă record, în valoare de 200 de milioane de euro, pentru nerespectarea tratatelor Uniunii Europene de către Ungaria lui Viktor Orban.
Totodată, Comisia Europeană a anunțat deja faptul că dacă Budapesta refuză să plătească amenda, banii ar putea fi recuperaţi prin stoparea plății fondurile europene pe care executivul UE încă nu le-a virat Ungariei. 19 miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene sunt alocate, în prezent, pentru Ungaria, dar sunt îngheţate de Comisie, în cadrul altor proceduri.
Stoparea migrației ilegale, una din prioritățile Ungariei
Amintim faptul că Ungaria a preluat președinția Consiliului UE pe data de 1 iulie 2024, iar Viktor Orban are planuri mari: vrea "să ocupe" Bruxelles-ul și să facă un nou grup politic, denumit ”Patrioți pentru Europa”. Este a doua oară când Ungaria ocupă această funcție cheie în cadrul UE, după cea din prima jumătate a anului 2011.
Ungaria și-a început mandatul în contextul schimbărilor instituționale din cadrul Uniunii Europene, ca urmare a alegerilor europarlamentare din luna iunie 2024, dar și a noilor provocări apărute. Prioritățile președinției ungare cuprind un nou pact european cu privire la competitivitate, consolidarea politicii de apărare, dar și stoparea migrației ilegale. Vezi mai multe detalii aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News