Ungaria se apără după ce a fost ameninţată cu sancţiuni în UE
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Guvernul de la Budapesta va contesta la Curtea de Justiţie a UE votul prin care Parlamentul European a cerut săptămâna trecută sancţiuni împotriva Ungariei.

 Anunţul a fost făcut luni de Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, informează MTI şi Reuters.

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a denunţat miercurea trecută periclitarea valorilor democratice de către Ungaria şi a cerut Comisiei Europene să reacţioneze prin lansarea aşa-numitei proceduri a articolului 7. Forul legislativ al UE a adoptat raportul elaborat de eurodeputata ecologistă Judith Sargentini, care detaliază o listă lungă de preocupări privind încălcarea libertăţilor şi valorilor UE în Ungaria - în presă, în universităţi, împotriva minorităţilor şi a migranţilor, în materie de corupţie şi de independenţă a justiţiei. 

Replica premierului Orban

Premierul Orban a replicat că raportul Sargentini "insultă Ungaria şi insultă onoarea naţiunii ungare". A fost prima oară când Parlamentul European a cerut Comisiei Europene începerea procedurii împotriva unui stat membru, prevăzută în articolul 7 al Tratatului de la Lisabona. În decembrie anul trecut, Comisia a declanşat din proprie iniţiativă acest demers împotriva Poloniei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel