Data actualizării:
Data publicării:

Ungaria nu sprijină Ucraina în fața Rusiei pentru că nu respectă drepturile minorității maghiare

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Ungaria refuză să susțină Ucraina în fața Rusiei, din cauza unui conflict în ceea ce privește statutul minorităților maghiare situate în Ucraina. 

Ungaria nu va sprijini Ucraina în actualul conflict al acesteia cu Rusia atât timp cât Kievul continuă să priveze minoritatea maghiară de drepturile ei, a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, care a insistat că ţara sa susţine o relaţie de respect reciproc cu Moscova, scrie agenţia EFE, citată de Agerpres. 

Dacă ucrainenii nu renunţă la aceste politici, posibilităţile guvernului ungar de a sprijini Ucraina, inclusiv în actualul conflict, sunt puternic limitate, a explicat şeful diplomaţiei ungare într-o declaraţie acordată cotidianului Magyarnemzet.

Maghiarii din Ucraina ar fi hărțuiți

Etnicii maghiari din Ucraina trăiesc în privare de drepturi şi, în unele cazuri, ajung să sufere hărţuire fizică, iar aceasta este inacceptabil, a remarcat Szijjarto.

La o reuniune cu omologii săi din statele membre NATO desfăşurată la începutul lunii, el calificase de asemenea 'inacceptabil' faptul că guvernul de la Kiev foloseşte provocările din estul Ucrainei drept scuză pentru a continua să restrângă drepturile minorităţilor naţionale, inclusiv ale etnicilor maghiari din Transcarpatia.

”Respect reciproc cu Rusia”

Cât despre relaţiile Ungariei cu Rusia, în actualul context al tensiunilor militare de la frontiera ruso-ucraineană şi al ameninţărilor SUA şi Uniunii Europene cu sancţiuni împotriva Moscovei în cazul unui atac asupra Ucrainei, Peter Szijjarto a menţionat în declaraţia pentru Magyarnemzet că interesul ungarilor constă în relaţii pragmatice şi bazate pe respect reciproc cu Rusia, adăugând că dialogul nu are alternativă.

Premierul ungar Viktor Orban are programată pentru 1 februarie o întrevedere la Moscova cu preşedintele Vladimir Putin. Opoziţia ungară i-a cerut să-şi anuleze această vizită, considerând-o dăunătoare intereselor naţionale ale Ungariei în situaţia actuală. 


Te-ar mai putea interesa și: Iohannis: România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina si trebuie să fim pregătiți pentru orice

Fostul comandant al Armatei SUA din Europa, despre cum va fi afectată România în cazul unui război Rusia-Ucraina: Val masiv de refugiați

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel