Ungaria, lobby anti-România în SUA. ”Aveau statut de ȚARĂ ÎNVINSĂ”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipal București, a fost invitatul DCNews . El a vorbit despre piedicile pe care Ungaria a încercat să le pună României în SUA, înaintea unirii cu Transilvania. 

În contextul unirii, istoricul Adrian Majuru a afirmat, la DCNews, că ”Americanii s-au poziționat pe elementul care i-a centrat cel mai mult: recunoașterea în cadrul tratelor și a noilor state a dreptului de autodeterminare a națiunilor. Așa a fost posibilă apariția Poloniei, Cehoslovaciei și unirea Transilvaniei cu România. 

Întrebat despre teoria că lobby-ul unguresc a fost foarte eficient la Washington, ceea ce ar fi făcut ca americanii să nu ne fie favorabili, istoricul a răspuns: ”A fost eficient pe toate canalele diplomatice, dar și diplomația noastră a reușit să dezvolte anticorpi, pe de altă parte. Aveau un statut de țară învinsă, alți parametri”. 

[citeste si]

Cât despre ajutorul oferit de Revoluția de la Budapesta, Adrian Majuru susține că ”evident” că ne-a ajutat: ”În 1919, în Europa Orientală,  unde încă erau trupe germane în Ucraina, prin Polonia, revoluția bolșevică bătea la ușă, singura armată organizată și care a intervenit să stingă micile revoluții de import preluate din Rusia a fost armata română și trupele organizate în Transilvania de Iuliu Maniu.”

Vezi explicația completă în filmarea de mai jos: 

VEZI AICI INTERVIUL COMPLET

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel