Data publicării:

Ungaria îi cântă-n strună lui Nehammer. Președinția Rotativă a Consiliului UE, pregătită la Viena

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Ungaria a început consultări cu alte state membre în pregătirea pentru președinția sa rotativă a UE în a doua jumătate a anului, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, la Viena, după discuții cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg.

Această serie de consultări a fost lansată la Viena pentru că se poate conta pe Austria că va sprijini președinția ungară și interesele naționale maghiare în două obiective importante: lupta împotriva migrației ilegale și accelerarea extinderii UE către Balcanii de Vest, a adăugat el, conform RMX.

Cu privire la problema migrației ilegale, el a declarat că „Austria se numără printre țările UE care se pronunță clar și iau măsuri împotriva acesteia. Și la fel suntem (și noi) ungurii. Am precizat deja în nenumărate rânduri că Bruxellesul are nevoie de o schimbare drastică de politică pentru a opri migranții ilegali, nu pentru a-i atrage.”, a precizat Szijjártó.

Ministrul de externe al Ungariei a declarat că țara sa a câștigat multă experiență în acest sens, protejând în același timp granița de sud și a UE. Potrivit lui, dacă Budapesta nu ar fi cheltuit miliarde de euro pentru asta, până la 100.000 de migranți ilegali opriți la granița cu Ungaria ar locui cu toții în Europa, înrăutățind și mai mult securitatea, sporind amenințarea terorismului și exacerbând riscul apariției unor societăți duale.

Scopul Ungariei este să se asigure că legislația europeană respectă în sfârșit dreptul internațional, conform căruia refugiații pot locui temporar în prima țară sigură, a subliniat el.

Szijjártó a reamintit că Ungaria este prima țară sigură care admite pe oricine care fuge de războiul din Ucraina, în timp ce cei care vin din sud, de la distanță foarte mare, nu au dreptul de a intra, deoarece au trecut prin cel puțin trei-cinci țări sigure înainte de a ajunge în Ungaria.

„Numai ungurii au dreptul de a decide pe cine lasă să intre și cu cine sunt dispuși să trăiască”, a spus el.

Acesta a adăugat că la Bruxelles este nevoie de o schimbare politică drastică pentru a se asigura că UE nu importă problemele lumii, ci ajută la rezolvarea acestor probleme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel