Ungaria a legalizat înregistrarea de adrese de domiciliu FICTIVE. ”Deschide calea falsificării deliberate a rezultatelor electorale”
Decizie-cheie în Ungaria, luată înainte de alegerile din primăvare.
Guvernul premierului ungar Viktor Orban a legalizat înregistrarea de adrese de domiciliu fictive în perspectiva alegerilor din primăvara anului viitor, argumentând că acest lucru le va permite să voteze celor care nu au declarat o modificare de adresă, relatează joi dpa, conform Agerpres.
Scorul strâns, decis de ”relocați”?
Militanţii pentru drepturi civile şi membri ai opoziţiei se tem însă că astfel vor putea fi "relocaţi" un număr mare de alegători în circumscripţii unde este de aşteptat un scor strâns.
În baza noii legi, adresele pot fi înregistrate chiar dacă persoana respectivă nu intenţionează să locuiască acolo. Legea a apărut joi în Monitorul oficial ungar şi va intra în vigoare din 1 ianuarie 2022.
Ar putea vota și etnicii maghiari din România, de exemplu
Potrivit opoziţiei, atât etnicii maghiari din ţările vecine Ungariei care au drept de vot în Ungaria, cât şi cetăţenii ungari vor putea vota în circumscripţii-cheie înregistrându-se cu o adresă falsă.
"Amândouă aceste variante deschid calea falsificării deliberate a rezultatelor electorale", se arată într-o declaraţie comună a celor şase formaţiuni de opoziţie care participă la scrutinul din primăvara viitoare cu o listă comună.
În unele circumscripţii, victoria în alegeri poate depinde de doar câteva sute de voturi.
La alegerile precedente, cercetători şi militanţi pentru drepturi civile au constatat o înregistrare masivă de adrese false, în general în favoarea partidului Fidesz al premierului Viktor Orban.
Reprezentanţi ai guvernului au dezminţit că legea amendată va duce la fraude electorale, susţinând că sute de mii de unguri nu locuiesc la adresele la care sunt înregistraţi pentru că au uitat să-şi schimbe domiciliul după ce s-au mutat.
”Trebuie să restaurăm libertatea şi statul de drept”
Opozantul lui Viktor Orban, Peter Marki-Zay este liderul unei alianţe formate din şase partide.
”Un lucru pe care îl putem promite este libertatea. Trebuie să restaurăm libertatea şi statul de drept”, a declarat într-un interviu acordat EFE şi publicat miercuri Marki-Zay, care candidează la alegerile din primăvara viitoare în fruntea unei coaliţii care cuprinde de la reprezentanţi ai extremei drepte şi până la ecologişti.
Sondajele creditează blocul de opoziţie cu 37% şi până la 42% din intenţiile de vot, faţă de 29% şi până la 45% pentru Fidesz (partidul de guvernământ), cu până la o treime dintre alegători indecişi.
În 2018, conservatorul Marki-Zay, istoric şi economist în vârstă de 49 de ani, a fost ales primar al oraşului Hadmezavasarhely, din sudul Ungariei, graţie unirii mai multor forţe politice care îşi doresc acum să servească drept model la nivel naţional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News