Ungaria a înfuriat SUA. Victoria Nuland, telefon urgent la Budapesta
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 23 dec 2014 / 08:42
WhatsApp
Asistentul secretarului american de stat, Victoria Nuland, l-a sunat luni pe ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, după ce Parchetul din Ungaria a cerut suspendarea imunității însărcinatului american cu afaceri, dat în judecată de șefa Fiscului de la Budapesta.

Parchetul din Ungaria a cerut ministrului ungur de Externe să inițieze procedurile pentru suspendarea imunității lui Andre Goodfriend, șeful ambasadei SUA la Budapesta, pentru ca acesta să răspundă în fața unei instanțe maghiare în legătură cu acuzațiile de defăimare lansate de Ildiko Vida, șefa Fiscului din Ungaria.

Pentru ca procesul să se desfășoare trebuie ca ministerul de Externe al Ungariei să solicite Departamentului de Stat ridicarea imunității lui Goodfriend, iar Washingtonul să aprobe cererea. 

SUA numesc un ambasador tip Gitenstein în Ungaria

Potrivit presei maghiare, demersul procurorilor unguri a declanșat o reacție rapidă a Victoriei Nuland. Ea l-ar fi sunat pe șeful diplomației maghiare, în special pentru a afla de ce premierul Viktor Orban a pus presiune pe Vida să-l dea în judecată pe Goodfriend.

Potrivit avocatului Fiscului maghiar, Ildiko Vida vrea ca Andre Goodfriend să răspundă în fața instanței pentru "defăimare publică cu grave consecințe", transmite agenția MTI.

G Ad:

Avocatul a adăugat că demersul șefei autorității fiscale are legătură cu declarațiile făcute de diplomatul american într-un interviu acordat săptămâna trecută publicației Heti Valasz.

În acel interviu, Andre Goodfriend, demonizat de presa apropiată partidului de guvernare FIDESZ, spunea că Washingtonul are informații despre activități frauduloase ale fiscului maghiar care nu au fost investigate. Întrebat dacă are dovezi, diplomatul a spus că SUA au oferit deja dovezi guvernului de la Budapesta.

La mijlocul lunii octombrie, Statele Unite au anunțat că mai mulți oficiali maghiari nu mai pot pătrunde pe teritoriul american, deoarece sunt suspectați de fapte de corupție. Washingtonul a refuzat să ofere nume sau să facă publice dovezi.

Prim-ministrul Orban i-a oferit două variante șefei Fiscului maghiar, Ildiko Vida, inclusă pe "lista neagră" a SUA: să-l dea în judecată pe Goodfriend pentru defăimăre sau, dacă nu inițiază un astfel de demers, să demisioneze din funcție.

Șeful ambasadei SUA din Ungaria, dat în judecată la ordinul lui Viktor Orban

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro