Unele plante “țipă” când sunt tăiate, spun cercetătorii
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Fotografie creată de George Milton, de la Pexels
Fotografie creată de George Milton, de la Pexels
Unele plante “țipă” când sunt tăiate, doar că nu le poți auzi, au arătat cercetătorii. 

Plantele sunt inteligente. Da, deși nu au creier ca oamenii, vorbesc între ele prin miros și chiar comunică cu insectele, potrivit Wired. Ca orice ființă vie, plantele vor să supraviețuiască în continuare. Cercetările au arătat că, atunci când unele dintre ele sunt tăiate, emit un zgomot care poate fi interpretat ca “țipăt”, notează Live Science

Totuși, oamenii pot procesa durerea pentru că au un sistem nervos - plantele, nu. Așadar, nu putem spune că “țipătul” unei plante este cauzat de suferință, ci mai degrabă de o formă de comunicare pentru supraviețuire.

Potrivit unui studiu realizat pe plante de tutun și de tomate de către Universitatea din Tel-Aviv, atunci când sunt stresate, unele plante produc un sunet ultrasonic care este nedetectabil pentru urechea umană.  

Stresul poate fi cauzat atât de secetă, de insecte, cât și de tăiere. De altfel, anumite organisme pot detecta aceste sunete la câțiva metri distanță și pot răspunde în consecință pentru a se proteja. Cercetătorii spun că dacă oamenii ar putea înțelege aceste sunete, ar înțelege mai bine și starea plantelor. 

Probabil că te întrebi dacă este bine să tăi plantele când “țipă”. Nu întotdeauna stresul este rău și, în majoritatea cazurilor, tăierea plantelor stimulează creșterea. 

Cel mai bine este să le tai în timpul sezonului lor de creștere, scrie Yahoo News.

VEZI ȘI: O companie susține că a creat roșiile modificate genetic care conțin substanțe psihoactive

Japonia este prima țară în care au fost comercializate roșii modificate genetic care conțin substanțe psihoactive.

Potrivit Scientific American, un nou soi de roșii modificat genetic este vândut clienților japonezi ca o modalitate de a se relaxa și este primul aliment de pe piața liberă realizat cu tehnologia CRISPR-Cas9.

Roșiile sunt modificate genetic și conțin niveluri ridicate de acid γ-aminobutiric (GABA), un neurotransmițător despre care Sanatech Seed, cu sediul în Tokyo, susține că poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la relaxare.

„GABA este un compus faimos care promovează sănătatea în Japonia. Este ca vitamina C”, a declarat Hiroshi Ezura, director de tehnologie la Sanatech și biolog molecular de plante la Universitatea din Tsukuba, pentru SciAm. „De aceea am ales aceasta ca prima noastră țintă pentru tehnologia noastră de editare a genomului.” 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel