Unele dispoziţii din proiectul de revizuire a Constituţiei încalcă independenţa justiţiei, afirmă CSM
CSM a analizat proiectul legii de revizuire a Constituţiei şi a transmis un punct de vedere către Curtea Constituţională, în care se arată că limitele de revizuire a Legii fundamentale au fost încălcate, deoarece prin unele dispoziţii se încalcă independenţa justiţiei.
"În esenţă, documentul întocmit de CSM afirmă că limitele de revizuire a Constituţiei sunt afectate întrucât prin unele dispoziţii se încalcă independenţa justiţiei. Excluderea din competenţa jurisdicţională a instanţelor a anumitor tipuri de cauze pe considerente politice, restructurarea din temelii a CSM sunt măsuri ce pot afecta stabilitatea sistemului şi realizarea rolului său", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, informează NewsIn.
Conducerea CSM a anunţat că, în acest context, este luată în considerare varianta ca dacă CSM nu ar trebui să dobândească dreptul de iniţiativă legislativă în domeniu, ori dreptul de a numi o parte din judecătorii CCR, "din moment de acest organism politico-juridic trebuie să reprezinte în mod echilibrat toate cele trei puteri publice ale statului".
"Pentru o opinie pertinentă în materie, după ce vom afla soluţia Curţii Constituţionale, vom iniţia - dacă va fi cazul - sesizarea Comisiei de la Veneţia, un organism al Consiliului Europei cu rol consultativ specializat în chestiuni constituţionale şi de protecţie a statului de drept", a mai declarat Dumbravă, în cadrul conferinţei de presă.
Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) discută, joi, proiectul legii de revizuire a Constituţiei, care a fost transmis, pe 9 iunie, de preşedintele Traian Băsescu, împreună cu avizul Consiliului Legislativ.
Ulterior, proiectul de revizuire, însoţit de avizul Cosiliului Legislativ şi de decizia Curţii Constituţionale cu privire la respectarea dispoziţiilor constituţionale privind revizuire, va fi înaintat Parlamentului României, în vederea dezbaterii şi adoptării lui.
Potrivit Legii 47/1992, privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale a României, "înainte de sesizarea Parlamentului pentru iniţierea procedurii legislative de revizuire a Constituţiei, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoţită de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constituţională, care este obligată ca, în termen de 10 zile, să se pronunţe asupra respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea".
Articolul 150 din Legea fundamentală prevede că "Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot". De asemenea, la articolul 152 se arată că "Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii. De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News