Unde se află singurul stadion din lume prin care trece trenul
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
captură video
captură video
Ştiai că undeva în lume există un teren de fotbal pe unde, din când în când, mai trece... trenul?

Clubul slovac de fotbal amator TJ Tatran Cierny Balog se mândrește cu faptul că are unul dintre cele mai bizare stadioane din lume, cu cale ferată și un tren cu locomotivă cu aburi care trece chiar prin fața tribunei, scrie News18. Cierny Balog, un mic oraș slovac de aproximativ 5.100 de oameni, a devenit o atracție turistică în ultimii ani și totul datorită stadionului său de fotbal. În 2015, o înregistrare video cu un tren cu aburi care trecea prin stadion, pe șine poziționate chiar între teren și tribună, a devenit virală pe internet, făcând curioși mii de oameni.

Calea ferată Ciernohronska trece chiar prin stadionul Cierny Balog, iar un tren turistic cu aburi străbate ruta pe tot parcursul verii. Stadionul Cierny Balog a fost construit în anii ’80, într-o perioadă în care vechea cale ferată nu mai era folosită. Nu este clar de ce municipalitatea a ales exact acest loc pentru a construi un stadion de fotbal, dar, timp de un deceniu, șinele de tren au făcut parte din decor. Lucrurile s-au schimbat la începutul anilor ’90, când un grup de entuziaști slovaci a început să repare calea ferată. În 1992, aceasta a fost redeschisă oficial drept cale ferată turistică de patrimoniu. În timpul verii, turiștii care doresc să admire frumusețea munților Tatra din mers pot cumpăra bilete pentru un tren de epocă ce străbate o linie de 17 kilometri lungime, între Chvatimech și Vydrovo. Trecerea prin stadionul Cierny Balog este unul dintre punctele culminante ale călătoriei.

Vederea trenului cu aburi traversând stadionul în timpul unui meci de fotbal este o experiență de-a dreptul suprarealistă. Jucătorii, de mult obișnuiți cu priveliștea, încearcă să ignore trenul și fluierul locomotivei, în timp ce, în tribună, unii spectatori fac cu mâna către tren, în timp ce alții încearcă să se concentreze asupra jocului. Cierny Balog este singurul stadion din lume cu o cale ferată activă care trece direct prin el. Și noi, care credeam că stadionul de fotbal construit pe ambele emisfere ale Pământului este cel mai ciudat…

Trenul care trece prin bloc

Şi în China o linie ferată traversează un bloc turn cu 19 etaje. Arhitecții chinezi au realizat o construcție care poate stârni invidia: din nevoia de spațiu, în loc să demoleze clădirea, ei au decis să treacă prin mijlocul ei. Trenul neobişnuit trece pe la etajele 7 și 8 din blocul cu 19 etaje din municipiul Chongqing, cel mai mare ca suprafață și ca populație dintre cele patru ale Chinei. Trenul este și la îndemâna locatarilor, putând să se urce în el de la etajul 6. Chinezii au rezolvat și problema zgomotului, pentru că la amenzajarea liniei ferate au folosit materiale speciale. La orele cele mai aglomerate, locatarii aud un zgomot asemănator cu cel făcut de o mașină de spălat. Staţia din bloc se numeşte Liziba.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel