Unde se află cel mai bătrân trandafir din lume
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Pe peretele exterior al absidei Catedralei din Hildesheim se află o tufă de trandafiri despre care se spune că are o mie de ani. Potrivit legendei, atâta timp cât aceasta înflorește, Hildesheim nu va decădea niciodată.

Într-adevăr, atunci când catedrala a fost distrusă de bombardamentele Aliaților, în 1945, trandafirul a fost ars aproape în totalitate, dar unele părți din rădăcină au supraviețuit. Opt săptămâni mai târziu, noi lăstari au apărut de sub dărâmături și trandafirul rezistent a reînviat, iar catedrala a fost reconstruită, scrie The Vintage News.

Ce spune legenda

Catedrala din Hildesheim, Germania, este sediul Diecezei de Hildesheim, care a fost fondată de regele Ludovic cel Pios în 815. Inițial, a avut o mică bazilică cu două turnuri rotunde lângă capela dedicată Sfintei Cecilia. Aceasta a funcționat pe post de catedrală inițial, până când a fost construită structura actuală, în 872. Conform legendei, când regele Ludovic cel Pios se afla la o vânătoare în Pădurea Hercinică, s-a despărțit la un moment dat de tovarășii săi de drum și și-a pierdut vânatul și calul. A încercat să cheme ajutor cu cornul său de vânătoare, dar nimeni nu a răspuns la apel. Dezorientat și singur, a traversat înot un râu și a mers toată ziua până când a ajuns la o movilă acoperită cu un trandafir sălbatic, simbolul vechii zeițe Hulda. Regele a scos de la piept un relicvariu cu rămășițe ale Sfintei Fecioare și s-a rugat pentru salvare. La scurt timp după aceea, regele a căzut într-un somn adânc. Când s-a trezit, a constatat că movila era acoperită de zăpadă albă și strălucitoare, deși era în mijlocul verii. Trandafirii de pe movila sacră erau înfloriți mai strălucitor ca niciodată. A căutat relicvariul și l-a găsit agățat printre spinii unui mare tufiș de trandafiri. Interpretarea regelui în legătură cu acest miracol a fost că zeița îi trimitea un semn, „scuturându-i patul”, că pe viitor ar trebui să fie venerată Fecioara în locul ei.

Hulda este reprezentată ca o fecioară în haine albe ca zăpada. Ea este protectoarea meșteșugurilor femeilor, dar este asociată și cu pustiul și iarna, iar atunci când ninge, se spune că Hulda își scutură perna de pene. Când urmașii săi l-au găsit în cele din urmă pe rege, acesta a promis că va construi o catedrală în cinstea Fecioarei acolo unde se afla movila cu trandafirul. Și până în ziua de azi, pe absida catedralei, acel trandafir este încă înflorit.

Potrivit unei alte versiuni a legendei, regele și-a pierdut relicvariul său drag în timp ce urmărea vânatul și a promis că va ridica o capelă acolo unde va fi descoperit. Relicvariul a fost găsit pe crengile unui trandafir sălbatic, iar împăratul a construit sanctuarul lângă trandafir, cu altarul aproape de locul în care creștea trandafirul. Trandafirul, o varietate de trandafir sălbatic câinesc (Rosa canina), are acum o înălțime de aproximativ 10 metri. Este documentat că are cel puțin 700 de ani, ceea ce îl face cel mai bătrân trandafir din lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel