Data publicării:
Unde poate fi folosită semnătura electronică, în România. Meiroşu (certSIGN): Avem servicii deja mature
Managerul de dezvoltare afaceri al companiei certSIGN, Aurel Meiroșu, a spus care sunt instituţiile din ţara noastră în relaţia cu care poate fi folosită semnătura electronică.
"Aş privi cumva piaţa din două perspective: avem serviciile de e-guvernarea care sunt deja mature. Aici vorbim despre depunerea declaraţiilor la ANAF – care se întâmplă de aproximativ zece ani. Lucrurile au evoluat etapizat. Avem zona de achiziţii publice, tot ceea ce înseamnă documentaţie pe această zonă – fostul SEAP, actualul SICAP, se semnează electronic. Avem în zona de CNAS – medicii de familie, medicii specialişti şi, practic, toţi furnizorii de servicii medicale care sunt în contract cu CNAS. (…) Dacă vorbim de CNAS este un sistem deja matur, în sensul în care toţi medicii de familie, specialiştii, toţi cei care sunt în relaţie cu Casa Naţională de Asigurări au deja semnătură electronică fix în scopul prescrierii acestor servicii, că vorbim de o reţetă, de o trimitere la un medic şi aşa mai departe.
Pe de altă parte, în zona farmaciilor, a spitalelor şi a centrelor medicale unde se prestează, efectiv, serviciul, există şi acolo semnătura electronica tocmai pentru a închide acest cert. (…) În plus, toţi notarii din România au semnătură electronică de cel puţin 7-8 ani de zile şi o folosesc în activitatea zilnică. Deci nu este nici pe departe un instrument strain pentru domniile lor", a explicat, în cadrul unui interviu acordat DC News, Aurel Meiroşu.
VIDEO:
Ce a spus Meiroșu în trecut despre semnăturile electronice
Există un regulament european în vigoare din 2014 și cu aplicabilitate directă din 2016, lege pentru fiecare stat, care se numește regulamentul eIDAS 910/2014. Acesta reglementează tranzacțiile electronice și piața unică digitală.
„Acest regulament propune o serie de servicii de încredere, printre care și această semnătură electronică (...) care are valoare de semnătură olograf. Dacă ar fi să facem analogia cu ce se întâmplă în viața de zi cu zi cu semnătura olograf, limita este cerul. Poți replica absolut orice proces, nu contează industria, care vizează toate aspectele economiei, toate industriile, zona privată, zona publică, nu avem o rețetă anume pentru una dintre aceste verticale”, a transmis el în timpul conferinței „Responsabilitatea socială a universităților din România” din 21 mai.
Există o industrie foarte bine reglementată a semnăturilor electronice
„Cel mai important este faptul că există și o serie de aspecte de tehnologie foarte bine reglementate. Este o industrie care este foarte matură și foarte prezentă (...) despre cum trebuie să arate o semnătură electronică și ce condiții trebuie să îndeplinească. (...) Acest instrument este o mică bucățică din digitalizare, tocmai de aceea nu aș putea să dau o definiție pentru concept în sine”, a adăugat Aurel Meiroșu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News