Data actualizării:
Data publicării:

Unde a dispărut Serghei Surovikin, ”generalul Armageddon”. De trei zile, nu a mai fost în contact cu familia

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Serghei Surovikin, captură video
Serghei Surovikin, captură video
A dispărut generalul zis Armageddon. 

Generalul Serghei Surovikin, comandantul forţelor aeriene ruse, nu a mai fost văzut în public din noaptea de vineri spre sâmbătă, când a lansat un apel video către şeful Wagner, Evgheni Prigojin, pentru a înceta rebeliunea.

Zvonurile despre locul unde se află acesta - şi despre potenţialul său rol în insurecţia de scurtă durată - au circulat în ultimele zile. Miercuri, versiunea în limba rusă a cotidianului "Moscow Times" a citat două surse anonime din domeniul apărării care au declarat că Serghei Surovikin a fost arestat în legătură cu revolta eşuată a Wagner. CNN nu a reuşit să verifice independent aceste informaţii. CNN a contactat Kremlinul şi Ministerul rus al Apărării pentru a obţine comentarii cu privire la locul unde se află Serghei Surovikin.

Kremlinul a declarat miercuri: "Fără comentarii", iar un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a spus: "Nu comentez. Nu pot spune nimic". Întrebat joi despre speculaţiile răspândite în presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru CNN: "Nu am nimic de adăugat la ceea ce am spus deja pe acest subiect". Videoclipul publicat vineri a ridicat mai multe întrebări decât a dat răspunsuri cu privire la locul unde se află Serghei Surovikin şi la starea de spirit a acestuia.

El apare în filmare nebărbierit şi cu o exprimare ezitantă, citind aparent de pe o foaie de hârtie.

Un blogger popular care poartă numele Rbar a notat miercuri că "Surovikin nu a mai fost văzut de sâmbătă și nu se ştie cu certitudine unde se află 'generalul Armageddon' (porecla dată lui Surovikin de către presa rusă). Există o versiune potrivit căreia el se află sub interogatoriu". Un cunoscut jurnalist rus, Alexei Venediktov, fost editor al postului de radio Echo Moscow, în prezent închis, a afirmat, de asemenea, miercuri, că Serghei Surovikin nu a mai fost în contact cu familia sa de trei zile. 

Alţi comentatori ruşi au sugerat că generalul nu se află, totuşi, în arest. Un fost membru al Parlamentului rus, Serghei Markov, a declarat pe Telegram că Serghei Surovikin a participat joi la o întâlnire în Rostov, deşi nu a precizat de unde ştia acest lucru. "Surovikin a apărut la o întâlnire în Rostov", a spus el: "Aşa cum am scris mai sus, zvonurile despre arestarea lui Surovikin dispersează subiectul rebeliunii pentru a promova instabilitatea politică în Rusia". Citând oficiali americani despre care a spus că au fost informaţi de serviciile secrete americane, "New York Times" a raportat miercuri că Surovikin "avea cunoştinţe prealabile despre planurile lui Evgheni Prigojin de a se răzvrăti împotriva conducerii militare a Rusiei". 

Citește și: Radu Tudor, surse: informație care ar putea să arunce în aer Rusia și războiul din Ucraina

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel