Un tribunal declară ilegală impunerea utilizării toaletei pentru femei unei angajate guvernamentale transsexuală
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Un tribunal din Japonia a declarat ilegală impunerea utilizării toaletei pentru femei unei angajate guvernamentale transsexuală.

O instanţă din Japonia a dispus joi acordarea de despăgubiri de către Guvern unei funcţionare transsexuale declarând ilegale restricţiile impuse angajatei, obligată de angajator să utilizeze toaletele pentru femei, informează Kyodo, citează Agerpres.

Judecătoria districtuală din Tokyo a hotărât ca statul să plătească funcţionarei - care s-a născut bărbat, dar trăieşte ca femeie - o sumă totală de 1,32 milioane de yeni (12.000 de dolari).

Preşedintele Curţii, Kenji Ebara, a declarat la pronunţarea hotărârii că o persoană care trăieşte o viaţă socială bazată pe identitatea de gen trebuie protejată, notează Kyodo.

Este ilegal să i se spună să devină din nou bărbat

De asemenea, în dispoziţie se menţionează că este ilegal ca superiorul funcţionarei să îi spună să devină din nou bărbat.

Funcţionara lucrează şi poartă haine pentru femei din 2010, cu aprobarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Industriei şi a folosit vestiarul pentru femei, potrivit informaţiilor din cadrul procesului.

Însă, funcţionarei i s-a solicitat să utilizeze toaletele pentru persoanele cu dizabilităţi sau cele pentru femei aflate la două sau trei etaje distanţă de departamentul în care lucrează după ce unele dintre colegele sale au solicitat acest lucru.

În 2013, funcţionara a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Personal, care protejează interesele angajaţilor guvernamentali, să îmbunătăţească situaţia, însă cererea a fost respinsă. Ea a intentat proces în noiembrie 2015.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel