Data publicării:

Un tezaur de monede de argint a devenit cea mai valoroasă descoperire de comori din Marea Britanie. De când datează și cât valorează

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

A fost cumpărat un tezaur de monede de argint, descoperit în sud-vestul Angliei.

Citește și: Fundul oceanelor uimește pe zi ce trece. Oamenii de știință au descoperit viermi giganți sub scoarța terestră

Un tezaur de monede de argint din epoca normandă dezgropat în urmă cu cinci ani în sud-vestul Angliei a devenit cea mai valoroasă descoperire de comori din Marea Britanie, după ce a fost cumpărat pentru 4,3 milioane de lire sterline (5,6 milioane de dolari) de către un fond local de patrimoniu.

Pentru grupul de șapte ”detectoriști” de metale care au descoperit cele 2584 de monede de argint în zona Chew Valley, la aproximativ 11 mile sud de orașul Bristol, este vorba de un câștig profitabil, deoarece vor încasa jumătate din această sumă. Proprietarul terenului pe a cărui proprietate au fost găsite monedele va primi cealaltă jumătate. 

Potrivit South West Heritage Trust, organismul care le-a achiziționat, monedele datează din jurul anilor 1066-1068, acoperind una dintre cele mai turbulente perioade din istoria britanică, când țara a fost invadată cu succes pentru ultima dată în timpul Cuceririi normande.

Una dintre monede, cea mai veche din tezaur, îl înfățișează pe Regele Eduard Mărturisitorul, care a murit fără copii în ianuarie 1066, declanșând o perioadă de instabilitate deoarece promisese tronul la trei pretendenți: Harold Godwinson, Conte de Wessex; Harald Hardrada, Rege al Norvegiei; și William, Duce de Normandia.

Bătălia de la Hastings

Pe patul de moarte, Edward l-a numit succesor pe Harold Godwinson, însă, proaspăt încoronat, s-a confruntat cu provocări din partea celorlalți doi pretendenți la tron și a fost în cele din urmă învins de William în Bătălia de la Hastings din octombrie 1066.

Tezaurul de monede descrie această tulburare, Harold al II-lea figurând pe mai puțin de jumătate dintre ele, în timp ce William I (cunoscut și ca William Cuceritorul) apare pe restul.

VEZI ȘI: Una dintre cele mai vechi fosile din lume, descoperită în Brazilia. Ar putea ajuta la explicarea apariției dinozaurilor

„Provine dintr-un moment de cotitură în istoria britanică și încapsulează schimbarea de la dominația saxonă la cea normandă”, a declarat Amal Khreisheh, curator de arheologie la South West Heritage Trust, într-un videoclip publicat pe site-ul organizației.

„Tezaurul a fost îngropat în jurul anilor 1067-1068 pe o moșie din Chew Valley care a aparținut ulterior lui Giso, episcopul de Wells. Credem că a fost probabil îngropat pentru a fi păstrat în siguranță în timpul rebeliunilor împotriva lui William în sud-vest.

Descoperire extrem de rară

Știm că în 1068 oamenii din Exeter s-au răzvrătit împotriva lui William. Cam în aceeași perioadă, fiii lui Harold s-au întors din exilul din Irlanda, iar forțele lor au organizat atacuri în jurul Râului Avon și apoi în Somerset și Chew Valley”, a adăugat Khreisheh.

Descoperirea de monede care au fost folosite în urmă cu aproape 1000 de ani este extrem de rară - acest tezaur conține de două ori mai multe monede din timpul domniei lui Harold al II-lea decât au fost găsite anterior.

Monedele vor fi expuse publicului la Muzeul Britanic din Londra începând cu 26 noiembrie, înainte să se întoarcă la muzeele din sud-vestul Angliei, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel