Un taifun foarte puternic se apropie de mai multe insule
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Un taifun foarte puternic se apropie de mai multe insule / Foto: Pixabay, de Momoko Morita
Un taifun foarte puternic se apropie de mai multe insule / Foto: Pixabay, de Momoko Morita
Un taifun foarte puternic, numit Muifa, se apropie de mai multe insule.

Taifunul "foarte puternic'" Muifa se apropia duminică de mai multe insule din sudul Japoniei, transmite Agerpres. Autorităţile locale i-au îndemnat pe oameni să se pună la adăpost de valurile şi vânturile violente înainte ca furtuna să atingă uscatul, informează AFP.

Duminică după-amiază, taifunul se afla la 180 de kilometri sud de Ishigaki (o insulă din extremitatea sudică a arhipelagului, nu departe de Taiwan), provocând rafale de până la 216 kilometri pe oră şi deplasându-se în direcţia nord-vest, a indicat Agenţia meteorologică japoneză. Potrivit agenţiei, puternicul taifun Muifa urmează să se apropie luni la distanţă foarte mică (de regiunea Ishigaki). Valuri şi vânturi violente sunt aşteptate în regiune pe tot parcursul zilei de marţi.

Întrucât viteza de deplasare a taifunului s-ar putea micşora, dar nu şi intensitatea sa, regiunea ar putea suferi efectele pe o perioadă lungă, a precizat agenţia. Autorităţile din Okinawa - o prefectură alcătuită din peste 150 de insule din sudul Japoniei - a solicitat persoanelor vârstnice care locuiesc la Ishigaki şi pe alte insule din regiune să se pună la adăpost înainte de sosirea taifunului.

Aş vrea să cer tuturor să fie vigilenţi în faţa vânturilor violente şi a precipitaţiilor puternice... şi să ia măsuri pentru a-şi proteja în primul rând viaţa, a declarat duminică guvernatorul Okinawa, Denny Tamaki.

După ce a ajuns în Ishigaki, Muifa urmează să se deplaseze către nord şi către Shanghai, în China, potrivit prognozelor Agenţiei japoneze.

Cel puţin 4 morţi în urma taifunului Hinnamnor, în Coreea de Sud şi Japonia

Cel puţin patru persoane au murit în Coreea de Sud în urma trecerii taifunului Hinnamnor, conform media locale. Opt persoane erau, de asemenea, date dispărute marţi seara în cele mai afectate zone din sudul ţării, potrivit Autorităţii pentru protecţia civilă.

Aproximativ 3.500 de persoane au fost transportate în zone sigure înaintea furtunii, au relatat posturile sud-coreene citând surse guvernamentale. Alte circa 15.000 de persoane au fost sfătuite să îşi părăsească locuinţele situate în zonele ameninţate de alunecări de teren şi de inundaţii. Ciclonul tropical a atins marţi dimineaţă zona de uscat, pe coasta sudică a continentului, înainte de a înainta în direcţie nord-estică după aproximativ două ore şi jumătate, conform biroului de meteorologie. Fenomenul a fost însoţit de vânt intens şi de precipitaţii. Potrivit relatărilor posturilor sud-coreene, peste 89.000 de gospodării au rămas temporar fără energie electrică, iar numeroase drumuri au fost acoperite de ape.

Mai multe clădiri şi alte secţiuni din infrastructură au fost avariate pe insula sudică Jeju. Peste 600 de şcoli au fost închise pe teritoriul ţării ca măsură de precauţie, iar companiile aeriene locale au anulat circa 250 de curse interne, potrivit Agerpres. Zborurile au început să fie reluate treptat marţi după ce taifunul Hinnamnor a părăsit teritoriul Coreii de Sud şi s-a îndreptat spre Japonia.

În Coreea de Nord, liderul Kim Jong-un a supervizat o reuniune în scopul evaluării gradului de pregătire a ţării pentru catastrofe naturale, a precizat marţi o publicaţie de stat. Peninsula Coreeană este lovită de numeroase cicloane în fiecare vară şi la începutul toamnei. Hinnamnor a fost al 11-lea ciclon din acest an. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel