Un somn de calitate înseamnă mai multă sănătate – Câte ore trebuie să dormi noaptea?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Editor Team
WhatsApp
Ce contează mai mult într-o noapte de somn, calitatea sau cantitatea acestuia? Dormitul bine este o necesitate pentru sănătate, prin urmare calitatea somnului este mai importantă decât cantitatea, spun cercetătorii. Mulți oameni se trezesc noaptea și a doua zi dimineața au acea senzație de oboseală, de parcă nu ar fi dormit deloc. Acest lucru este valabil și pentru adulți și pentru copii.

Calitatea somnului contează!

Lipsa unui somn de calitate poate duce chiar la tulburări de somn, ceea ce va produce în timp și alte probleme de sănătate fizică și mentală. Experții cred că deficitul de somn nu este bun pentru sănătate, deoarece în primul rând reduce imunitatea organismului și poate declanșa îmbătrânirea prematură a acestuia.

Cât timp ar trebui să dormim pentru a fi mai sănătoși?

Cât timp dormim variază foarte mult în funcție de stilul de viață, dar am putea spune că de fapt depinde și de vârstă, nivelul de activitate, starea de sănătate.

Unii oameni cred că este suficient să doarmă doar 5-6 ore pe noapte. Totuși majoritatea oamenilor au nevoie de mai multe ore de somn. În urma unor studii aprofundate, cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii, în funcție de vârsta lor, au nevoie de un anumit număr de ore de somn bun și anume:

- Bebelușii de 0-3 luni au nevoie de 14-17 ore de somn

- Bebelușii de 4-12 luni trebuie să doarmă în medie 12-16 ore

- Copiii de 1-2 ani au nevoie de 11-14 ore de somn

- Copiii de 3-5 ani ar trebui să doarmă între 10-13 ore

- Copiii de vârsta școlară ar avea nevoie de 9-12 ore de somn pe noapte

- Adolescenții au nevoie să doarmă cam 8-10 ore Adulții au nevoie de 7 ore de somn de calitate.

Care sunt efectele deficitului de somn?

Experții au constatat că lipsa somnului poate produce oamenilor o serie de simptome și poate avea în timp și consecințe grave, precum ar fi:

- Oboseală, plictiseală și lipsă de motivație

- Stări de irascibilitate, sentimente de tristețe

- Dificultăți de concentrare și învățare

- Creștere în greutate, diabet, boli cardiovasculare

- Tulburări hormonale, depresie.

De ce nu dorm oamenii suficient?

Există mai multe motive ale deficitului de somn, ca de exemplu:

- Obiceiurile nesănătoase, stresul, problemele de viață pot cauza tulburări de somn.

- Salteaua de pat incomodă poate face ca somnul să devină o experiență neplăcută. Pentru a dormi mai bine oamenii pot cumpăra o saltea de calitate și lenjerii pentru pat din bumbac care, îmbunătățesc confortul și calitatea somnului.

- Cina bogată înainte de culcare poate crea probleme de somn. Mulți oameni fac greșeala de a avea o masă copioasă seara târziu, iar asta îi împiedică să doarmă bine. Vizionarea unui film pe tabletă poate afecta hormonul somnului – melatonina.

- Lumina albastră de la ecranul laptopului, tabletei sau a telefonului mobil blochează producția de melatonină din corp și poate afecta calitatea somnului.

Care sunt efectele somnului excesiv?

Există mulți oameni cărora le place să doarmă foarte mult. Aceștia se trezesc târziu dimineața și eventual se culcă și câteva ore după-amiaza. Somnul excesiv apare în caz de probleme de sănătate, stres, consum de droguri și de alcool.

În urma unor studii recente, cercetătorii au spus că somnul excesiv nu este bun pentru oameni, el are și consecințe asupra stării de sănătate. Cei care dorm prea mult timp pot avea dureri de cap, sau un risc de a dezvolta diabet, obezitate, depresie și boli de inimă. Excesul de somn afectează serotonina și alți neurotransmițători din creier. Oamenii care dorm prea mult ziua, nu mai au un somn de calitate noaptea, iar dimineața, când se trezesc, pot avea amețeli și dureri de cap.

Un studiu recent arată că persoanele care dorm 10 ore în fiecare noapte, au cu 21% mai multe șanse să devină obeze în 6 ani de zile, decât cele care dorm 7-8 ore pe noapte.

Și persoanele care suferă de depresie au tendința de a dormi prea mult. Pentru a reveni la starea normală, ele trebuie să aibă un program de somn corect, de 7-8 ore pe noapte, spun psihologii.

Un alt studiu a demonstrat și legătura dintre somnul prelungit și riscul de diabet. Rezultatele acestui studiu (realizat pe 9.000 de oameni adulți din SUA) au arătat faptul că cei care dormeau 9 ore pe noapte aveau un risc de diabet cu 50% mai mare, decât cei care dormeau doar 7 ore pe noapte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel