Data publicării:

Un sistem de alertare în cazul unui cutremur major va fi implementat în România şi Bulgaria

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
sistem alerta cutremur
sistem alerta cutremur

Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă şi comitetele de situaţii de urgenţă din şapte judeţe din România şi opt districte din Bulgaria vor fi dotate cu un sistem de alertare în cazul unui cutremur major, sistem ce va fi conectat permanent la serverele din Bucureşti ale Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat directorul general al INCDFP, Constantin Ionescu.

"Proiectul vizează realizarea unui sistem de alertare în cazul unui cutremur major - aici vorbim despre un cutremur de peste şapte grade. Este realizat pentru ISU, pentru comitetele naţionale pentru situaţii de urgenţă, fiind folosit pentru blocarea anumitor instalaţii periculoase care pot afecta populaţia", a precizat Ionescu, conform Agerpres.

El a explicat că un cutremur poate afecta imediat o mică parte a populaţiei, însă, după cutremur, se pot produce pagube mult mai mari, care pot fi generate de explozii cauzate de acumulări de gaze, explozii în combinate petrochimice sau alte instalaţii. "Şi atunci ne-am gândit să realizăm un sistem care să blocheze aceste instalaţii trimiţând semnalele direct din institut către instalaţii. Semnalul se transmite instantaneu, după evaluarea cutremurului - cât de mare a fost. Când ajunge la instalaţie, aceasta s-a blocat şi, practic, se îndepărtează acest efect secundar", a subliniat directorul institutului.

Constantin Ionescu a precizat că semnalul se transmite la utilizatorii cu risc major la cutremure, iar sistemul permite blocarea instalaţiilor şi avertizarea cu un anumit timp înainte ca unda seismică periculoasă să ajungă la locul unde se află implementat sistemul. De exemplu, pentru Giurgiu este vorba despre 40 de secunde, în timp ce pentru Bucureşti de 25 de secunde.

Acest sistem poate fi implementat şi în şcoli, spitale sau clădiri administrative sau chiar la populaţie. "Implementarea proiectului nostru costă 6,5 milioane de euro. Implementarea înseamnă detecţia semnalului de la sursele care produc cutremure, evaluare, transmiterea informaţiilor către autorităţi. Transmiterea informaţiilor către toţi utilizatorii este o altă aplicaţie, care poate fi o aplicaţie privată. Noi o furnizăm în implementare unui IMM sau oricui colaborează cu noi şi, practic, oricine poate să instaleze un astfel de sistem. Adică un sistem care blochează gazele cu senzor local la beneficiar şi un sistem care blochează tot gaze sau alte instalaţii comandat de la distanţă", a spus Ionescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel