Un singur motiv și pentru debarcarea și pentru judecarea lui Băsescu. Art. 96 cere 322 de parlamentari
O declarație politică a deputatului Ion Stan, vicepreședintele Comisiei de Control a SRI deschide un nou front al luptei cu Traian Băsescu. Fraza legată de majoritatea cu 322 de parlamentari ar putea trăda, din această perspectivă, îngrijorarea președintelui.
"Aţi obţinut 284 de voturi, vă apropiaţi de cifra de 322, care v-a purtat noroc data trecută", a declarat președintele Băsescu la ceremonia de instalare a noului guvern, condus de Victor Ponta.
Vicepreședintele Comisiei SRI, Ion Stan, făcuse recent o declarație politică prin care îl acuza pe Traian Băsescu că, în guvernul CDR, în calitatea sa de ministru, care şi-a asumat coordonarea şi implementarea programelor PSAL I şi PSAL II, este în bună parte responsabil de distrugerea mineritului. Potrivit lui Stan, Băsescu ar fi luat deciziile privind abandonarea prelucrării minereului de cupru la Zlatna şi Baia Mare, respectiv producerea cuprului pur, în concentraţie de peste 99%. În urma acestora, minereul de cupru a fost extras în stare brută, cu subvenţie de patru dolari la un dolar valoare minereu, și furnizat unor SRL-uri, pentru a-l exporta. ”Prejudiciile cauzate, în acest fel, sunt la dimensiuni de subminare economică a statului, în înţelegere cu centre de decizie externe, ceea ce întruneşte conţinutul material şi intenţional al infracţiunii de trădare, pentru care cetăţeanul Traian Băsescu trebuie să răspundă”, susține Stan.
Acuzația de trădare poate aduce suspendarea rapidă din funcție, fără referendum.
Contactat de DeCe News, deputatul Ion Stan ne-a declarat că acuzațiile sale politice și suspendarea sunt două acțiuni distincte. ”Cercetarea cetățeanului Băsescu se poate face oricând, dacă Parchetul este sesizat sau se autosesizează. În timpul mandatului de președinte, Traian Băsescu are imunitate, dar după ce părăsește funcția se poate continua procedura, fiindcă faptele nu se prescriu. Eu asta am semnalat: că acțiunile coordonate de Traian Băsescu au adus prejudicii grave statului român și economiei naționale”, a spus Stan. ”Procedura parlamentară de suspendare este o decizie politică pe care o vor lua, dacă e cazul, co-președinții USL. În procesul de suspendare ar putea fi invocate acțiunile cuprinse în acordurile amintite, sau alte fapte, așa cum vor considera factorii de decizie din cele trei partide ale Uniunii”, a concluzionat Stan.
Conform articolului 96 din Constituție șeful statului poate fi pus sub acuzația de înaltă trădare de către două treimi din numărul parlamentarilor, ceea ce aduce cu sine suspendarea automată din funcție pînă când Înalta Curte de Casație și Justiție decide dacă e vinovat sau nu.La finalul procesului, Băsescu s-ar afla în situația ministrului Atanasiu, care s-a dovedit nevinovat, dar fusese deja suspendat, iar guvernul din care făcea parte pierduse puterea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News