Un simplu test de sânge poate indica sexul copilului din a şaptea săptămână de sarcină
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
virus
virus

Un test ce analizează ADN-ul fetal prezent în sângele mamei după a şaptea săptămână de sarcină este o metodă eficientă şi lipsită de riscuri pentru a determina sexul bebeluşilor, dar şi eventualele anomalii genetice, potrivit unui studiu publicat marţi în Statele Unite ale Americii şi citat de AFP.

În schimb, testele efectuate pe urina mamei nu par a fi fiabile pentru determinarea sexului copilului, au anunţat autorii studiului, publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA) din 10 august.

Analiza ADN-ului fetal din sângele femeilor însărcinate poate să devină o alternativă eficientă pentru amniocenteză - o procedură ce permite efectuarea unei analize citogenetice, a cromozomilor fetusului, dar care este mai riscantă.

Amniocenteza este în prezent procedura medicală utilizată cel mai des pentru determinarea anomaliilor genetice şi a sexului bebeluşilor, dar prezintă un anumit risc, destul de scăzut, de provocare a avortului.

În ceea ce priveşte ecografia, aceasta poate folosită pentru determinarea sexului copilului după a 11-a săptămână de sarcină, însă această metodă nu este considerată fiabilă.

În anumite ţări, precum Olanda, Marea Britanie, Franţa şi Spania, acest test este deja utilizat clinic în mod obişnuit, în ciuda absenţei unei evaluări oficiale a performanţelor sale.

Recent, anumite societăţi au început să propună spre vânzare acest test către consumatorii direcţi, pe internet, au precizat autorii studiului.

Testul este prezentat ca fiind "non-medical" şi destinat spre fi utilizat de viitorii părinţii care sunt curioşi să afle ce sex va avea copilul lor.

Autorii studiului precizează că, în anumite cazuri, noul test a determinat sexul bebeluşului cu o rată de exactitate cuprinsă între 95% şi 99% încă din perioada de sarcină cuprinsă în intervalul cinci-şapte săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel