Satelit rusesc, dezintegrat în peste 100 de bucăți. Astronauții de pe Stația Spațială Internațională s-au adăpostit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Află în articol mai multe despre satelitul rusesc care s-a dezintegrat.

Un satelit rusesc s-a dezintegrat în peste 100 de bucăți de resturi pe orbită, forțând astronauții de pe Stația Spațială Internațională să se adăpostească, au anunțat agențiile spațiale americane.

Nu au existat detalii imediate cu privire la cauzele dezintegrarii satelitului rusesc de observare a Pământului RESURS-P1, care a fost scos din funcțiune în 2022. Comandamentul spațial al SUA a declarat joi că nu există nicio amenințare imediată, în timp ce urmărește roiurile de resturi.

Evenimentul a avut loc pe o orbită din apropierea stației spațiale, determinând astronauții americani de la bord să se adăpostească în navetele lor spațiale timp de aproximativ o oră, a declarat biroul NASA de la Stația Spațială.

Radarele firmei americane de urmărire spațială LeoLabs au detectat satelitul care a eliberat mai multe fragmente, a declarat compania, conform Reuters.

Comandamentul spațial al SUA, care are propria rețea globală de radare de urmărire a spațiului, a declarat că satelitul a creat imediat ”peste 100 de bucăți de resturi care pot fi urmărite”.

Eveniment rar

Evenimentele mari generatoare de resturi pe orbită sunt rare, dar din ce în ce mai îngrijorătoare, deoarece spațiul devine aglomerat cu rețele de sateliți vitale pentru viața de zi cu zi pe Pământ, de la internet în bandă largă și comunicații la servicii de navigație de bază.

Rusia a stârnit furie internațională în 2021, când a lovit unul dintre sateliții săi defuncți de pe orbită cu o rachetă antisatelit terestră, creând mii de bucăți de resturi pentru a testa un sistem de arme înainte de invazia sa din 2022 în Ucraina.

Perspectiva coliziunilor dintre sateliți și a războiului spațial a sporit urgența apelurilor din partea avocaților și apărătorilor spațiului pentru ca țările să stabilească un mecanism internațional de gestionare a traficului spațial, care nu există în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel