Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Un război între China şi Taiwan ar pune în genunchi economia mondială. Am rămâne fără telefoane, console şi chiar prăjitoare de pâine

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Fotografie de la Timo Volz, Pexels
Fotografie de la Timo Volz, Pexels

China şi Taiwan sunt în pragul unui conflict deschis. Tensiunile dintre cele două ţări au culminat chiar zilele trecute, când Nancy Pelosi a mers în vizită oficială la Taipei. Acum, China desfăşoară echipament militar cu muniţie de război în preajma insulei Taiwan, sub pretextul efectuării unor exerciţii militare. 

Alegeri prezidentiale 2024

Economia mondială ar fi îngenuncheată de un posibil conflict între cele două state, avertizează specialiştii. Asta pentru că Taiwan este cel mai important producător global de semiconductori, prin TSMC (Compania Producătoare de Semiconductori din Taiwan). 

Cipurile TSMC sunt folosite în multe tipuri de telefoane, maşini, console de jocuri şi dispozitive inteligente, cum ar fi prăjitoare de pâine şi nu numai. 

O întrerupere a producţiei ar putea pune la pământ industria globală de electronice. 

Ben Barringer, analist pentru Quilter Cheviot, a explicat că dorinţa Chinei ar fi să păstreze TSMC dar şi "creierul din spatele acestei companii" dacă ar prelua controlul asupra insulei, pentru a păstra un avantaj asupra producătorilor coreeni şi americani de semiconductori. 

"Având în vedere poziţionarea pe piaţă, expertiza şi complexitatea în acest sector, TSMC va rămâne o companie de importanţă strategică pentru oricine guvernează Taiwan. Acum şi în viitor", a explicat Barringer. Acesta a adăugat, însă, că China ar putea lua şi măsuri care nu implică un conflict armat, cum ar fi o blocadă economică. 

"Deşi asta nu ar împiedica TSMC să lucreze, ar limita şi ar întârzia orice avans tehnologic", a mai spus acesta. 

"Este clar că ameninţarea unui război în Taiwan este extrem de serioasă şi de problematică pentru toate părţile implicate. De aceea, cel mai bine ar fi să se găsească o soluţie diplomatică. Al treilea trimestru al acestui an este extrem de important pentru industria semiconductorilor, pentru că acum produc componentele care merg în produsele ce se vând de Crăciun. Dacă China ar invada Taiwan, am putea vedea efecte. E drept, însă, că întârzierile ar putea să apară abia la începutul anului 2023, cu produsele care sunt programate pentru acea perioadă", a concluzionat Barringer, conform Daily Mail. 

Continuă criza semiconductorilor. Vânzările globale, doar cu 7% mai mari în 2022

"Deşi deficitul de cipuri scade, piaţa globală a semiconductorilor intră într-o perioadă de vulnerabilitate, care va persista până în 2023, când se preconizează că veniturile din semiconductori vor scădea cu 2,5%. Am observat, deja, o vulnerabilitate a evoluţiei pe piaţa de semiconductori destinaţi produselor finite, în special pe cele expuse consumatorului final. Creşterea inflaţiei, a impozitelor şi a ratelor dobânzilor, împreună cu costurile mai mari ale energiei şi combustibilului, pun presiune pe venitul consumatorilor. Acest lucru afectează cheltuielile pentru produse electronice, cum ar fi PC-uri şi smartphone-uri", susţine Richard Gordon, Practice VP la Gartner, scrie Agerpres.

În general, veniturile globale din semiconductori pentru 2022 au fost ajustate, comparativ cu prognoza din trimestrul precedent, cu 36,7 miliarde de dolari, la 639,2 miliarde de dolari, "deoarece se aşteaptă o înrăutăţire a condiţiilor economice pe parcursul anului".

De asemenea, cererea şi preţurile pentru memorii s-au redus, în special în domenii legate de consumatori, cum ar fi PC-urile şi smartphone-urile, ceea ce va contribui la încetinirea ritmului de creştere, se arată în analiza de specialitate.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel