Un președinte vrea reintroducerea pedepsei cu moartea
Uciderea brutală a unei tinere a reaprins o dezbatere privind reintroducerea pedepsei capitale. Iată unde se întâmplă.
Uciderea brutală a unei tinere a reaprins o dezbatere în Tunisia cu privire la pedeapsa capitală, președintele țării sugerând încetarea unui moratoriu vechi de zeci de ani. Președintele tunisian, Kais Saied, a declarat într-o ședință a consiliului național de securitate al țării că „uciderea merită pedeapsa cu moartea” și a îndemnat forțele de securitate să își dubleze eforturile pentru a contracara ceea ce el a caracterizat ca o creștere la nivel național a criminalității.
De altfel, într-un interviu, acesta și-a făcut public sprijinul pentru ridicarea interdicției pedepsei capitale în timpul campaniei sale pentru mandatul de președinte, însă violul și uciderea tinerei Rahma Lahmar, în vârstă de 29 de ani, al cărei cadavru a fost descoperit vineri în nordul Tunisului, a inflamat opinia publică. După arestarea unui suspect, o campanie larg răspândită pe rețelele sociale a cerut executarea acestuia. Sâmbătă, mulțimile s-au adunat în fața palatului prezidențial din Cartagina cerându-i lui Saied să aplice pedeapsa cu moartea pentru presupusul criminal al tinerei.
Militanții pentru drepturile omului sunt îngrijorați
Instanțele tunisiene încă pot aproba pedeapsa cu moartea, ca sancțiune la infracțiuni, inclusiv pentru terorism, mandatele de executare nu sunt adoptate niciodată fără o semnătură prezidențială. Pentru militanții privind drepturile omului, o schimbare a politicii cu privire la pedeapsa cu moartea ar marca o inversare semnificativă a progresului neuniform în libertățile civile pe care le-a făcut țara de la revoluția din 2011.
„Ar fi un mare pas înapoi pentru drepturile omului și statul de drept”, a spus Amna Guellali, directorul regional adjunct al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord. „Există din ce în ce mai puține state care folosesc pedeapsa cu moartea și nu există date că vor renunța la măsură.”
În perioada 1989 - 2007, Tunisia a sprijinit eforturile ONU de abolire sau cel puțin de stopare a punerii în aplicare a pedepsei cu moartea, potrivit TheGuardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News