Un preot a refuzat să boteze un copil, pentru că nu are nume de sfânt, iar părinții nu sunt cununaţi. Alexandru Flavian: Nu va fi pedepsit
Un credincios i-a transmis Înaltpreasfinţitului Calinic că un preot a refuzat să boteze un copil deoarece nu are nume de sfânt, părinţii nu sunt cununaţi, iar naşii sunt prea tineri.
"Bună ziua! Aș dori să mă informați dacă un preot creștin ortodox poate refuza botezul unui prunc născut din părinți creștini ortodocși. Un preot a refuzat botezul copilului pentru că părinții nu sunt cununați încă, pentru că nașii copilului nu sunt bătrâni și pentru că numele ales de părinți nu e de sfânt, deși copilul are două nume, printre care și unul de sfânt (Alexandru). Părinții apoi au încercat la altă parohie din zona natală a mamei, însă acesta a refuzat pe motiv ca părinții nu fac parte din parohie și nu vrea să pornească război cu celălalt preot! Un prunc așteaptă să fie fie botezat și este refuzat pe motive ce nu țin de Sfintele Taine și nici de rânduielile bisericești! Vă mulțumesc pentru răbdarea de a-mi citi mesajul și sper că mă veți îndruma înspre o rezolvare! Bunul Dumnezeu să vă lumineze!", se arată în mesajul publicat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
IPS Calinic a explicat că niciun preot nu poate să refuze botezul unui copil.
"Doamne, ajută!
Niciunui copil nu îi poate fi refuzată Taina Sfântului Botez, indiferent de condițiile în care a fost născut. Dacă cele despre care faceți vorbire s-au întâmplat în județul Suceava, respectiv în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, vă rugăm să ne spuneți, pentru a lua măsurile ce se impun.
Sărbători cu bine!", a transmis IPS Calinic, potrivit Antena 3.
Alexandru Flavian: Preotul va fi atenționat în primă fază
Într-o intervenție la Antena 3, Alexandru Flavian, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a vorbit despre acest caz:
„Pe data de 27 decembrie a fost transmisă pe cale electronică o solicitare din partea unei persoane să se rezolve o problemă. Problema constă în faptul că un copil a fost refuzat să fie botezat de către un preot, pentru că părinții copilului nu sunt cununați, nașii copilului sunt prea bătrâni și numele dat copilului nu este de sfânt. Cel de-al doilea preot nu a vrut să intre în conflict cu primul și a refuzat să facă botezul, dar nu pentru aceleași motive, ci ca să nu-l supere pe preotul din parohia vecină. Persoana respectivă nu a dat un nume de parohie și nu s-a putut porni o anchetă. Nu știm unde s-a întâmplat și nu știm dacă s-a întâmplat în Arhiepiscopia Sucevei.
Așteptăm ca persoana respectivă să trimită un nume. S-a încercat aplanarea acestei situații. Părintele Nicolae Damaschin, care e inspector la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a publicat pe site un articol în care menționează care sunt acele canoane care reglementează alegerea nașului și chestiunile cuprinse în această sesizare.
Noi recomandăm ca tinerii care nu sunt cununați să nu boteze amândoi, ci doar unul dintre ei pentru că în momentul în care aceștia botează împreună se statornicește o rudenie spirituală de gradul doi între ei. Există această regulă. Dacă botează amândoi, nu se mai pot căsători. Nu contează vârsta nașilor. Canoanele bisericii nu permit ca nașii să fie minori, să fie cu boli psihice. Părinții copilului nu pot fi nași și nici monahii nu pot fi nași. Deci, că sunt tineri sau bătrâni, nu contează.
Nu va fi pedepsit acest preot, ci va fi atenționat în primă fază. Să respecte rânduielile Bisericii. Apoi, dacă vor fi abateri, se va stabili o măsură în cadrul Bisericii“, a conchis Alexandru Flavian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News