Un pirotehnist rupe tăcerea în cazul Colectiv! Răspunsuri fără perdea pentru întrebări cheie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Pirotehnistul Valentin Oprea rupe tăcerea în cazul incendiului din clubul Colectiv, soldat cu 48 de morți și peste 100 de răniți.

Cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul pirotehnic, Valentin Oprea susține, în baza unui experiment propriu, că buretele de tipul celui folosit în clubul Colectiv are nevoie de doar zece secunde pentru a se aprinde și pentru a arde. 

”A doua zi după acest incident nefericit, noi am făcut niște probe, cu același tip de material. Un metru pătrat de burete s-a inițiat în zece secunde și a și ars în cele zece secunde”, a explicat Valentin Oprea, în ediția de marți a emisiunii ”Un show păcătos”, de la Antena 1.

Flacăra a fost inițiată cu un produs pirotehnic asemănător cu cele utilizate în acea seară în clubul Colectiv, iar buretele a fost situat la aceeași distanță, de trei metri și zece centimetri, a precizat pirotehnistul.

[citeste si]

Întrebat de ce artificiile din debutul concertului nu au dat foc buretelui, Valentin Oprea a răspuns: ”Pot fi mai mulți factori. În primul rând, poate fi un factor de pe urma căruia poate apărea un mare pericol, și anume - ca acea artificie să fi avut vreo defecțiune. Este un produs care se numește jerbă sau vulcan. Câteodată - poate un caz la 1.000, la 2.000, la 10.000 - produsul scuipă, așa spunem noi, adică aruncă tot produsul odată, brusc. (...) Înăuntru este un amestec de pulberi, care se inițiază cu o capsă pirotehnică”. 

”Dacă aveau sistemul de stingere montat în tavan, n-ar fi fost nicio problemă”, a continuat pirotehnistul.

Valentin Oprea a subliniat că a lucrat cu artificii bulgărești identice cu cele folosite în Colectiv, dar a renunțat la ele din cauza calității.

Scântei de zece ori mai fierbinți decât o țigară aprinsă

”Nu există produse reci. Un produs care aruncă scântei cum poate să fie rece? O scânteie este rece? Cei care spun asta îi păcălesc pe clienți”, a mai spus pirotehnistul.

El este confirmat de Ecaterina Andronescu, fost rector al Universității ”Politehnica” din București, care susține că scânteile din aceste artificii au avut temperaturi de până la 2.000 de grade celsius, de aproximativ zece ori mai mult decât temperatura unei țigări aprinse. 

În finalul emisiunii, Dan Capatos a prezentat un experiment realizat de un pirotehnist pe mai multe manechine. Acest experiment a arătat cum, atunci când ia foc, buretele neignifugat se topește și cade ca smoala pe oameni, topindu-le hainele. Exact așa au stat lucrurile în Colectiv, unde tavanul clubului era căptușit cu acest tip de burete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel