Un pește misterios, transparent și cu ochi bizari, a fost filmat de oamenii de știință / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Un pește misterios, transparent, a fost filmat de oamenii de știință   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un pește misterios, transparent, a fost filmat de oamenii de știință / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Oamenii de știință au surprins imagini cu un pește misterios, transparent și cu ochi bizari.

La mii de metri sub suprafața golfului Monterey, în largul Californiei, oamenii de știință au capturat recent imagini ale unui pește cu un cap bulbos, transparent și ochi verzi asemănăttori unei sfere care privesc prin frunte.

Această creatură bizară, cunoscută sub numele de pește barreleye (Macropinna microstoma), este foarte rar văzută. Cercetătorii de la Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) au observat specia doar de nouă ori, în ciuda faptului că au trimis vehiculele controlate de la distanță (ROV) de peste 5.600 de ori în habitatul peștilor, a scris MBARI pe Twitter.

Însă, săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință a desfășurat ROV Ventana de la MBARI și a capturat imagini cu acest animal misterios. ROV-ul naviga la o adâncime de aproximativ 2.132 de picioare (650 de metri) în Monterey Submarine Canyon, unul dintre cele mai adânci canioane submarine de pe coasta Pacificului, a declarat Thomas Knowles, un acvarist senior la Monterey Bay Aquarium.

„Animalul a apărut pentru prima dată la depărtare, dar am știut imediat la ce mă uit. Nu putea fi confundat cu nimic altceva”, a spus el.

Knowles a ținut focalizată camera ROV, în timp ce pilotul ROV-ului, Knute Brekke, a ținut robotul subacvatic îndreptat spre animal.

„Știam cu toții că aceasta a fost probabil o experiență pe care o ai o singură dată în viață”, deoarece creatura evazivă este văzută foarte rar, a spus Knowles.

Particularitățile ciudate ale peștelui

În lumina ROV-ului, ochii peștelui aveau un verde strălucitor și puteau fi văzuți cu ușurință prin scutul transparent, plin de lichid, al capului acestuia. Acești ochi sunt incredibil de sensibili la lumină și pot fi orientați drept în sus, spre vârful capului peștelui, sau drept înainte, conform MBARI. Două capsule de culoare închisă stau în fața ochilor peștelui și conțin organele pe care animalul le folosește pentru a mirosi.

Habitatul acestor pești e localizat de la Marea Bering până în Japonia și Baja California. Peștii trăiesc în zona crepusculară a oceanului, care se află la aproximativ 650 până la 3.300 de picioare (200 până la 1.000 m) sub apă. Totuși, aceștia trăiesc cu precădere la aproximativ 2.000 până la 2.600 de picioare (600 până la 800 m) sub suprafața oceanului, aproape de adâncimea în care apa se cufundă în întuneric complet, potrivit MBARI.

„Nu avem niciun control asupra dimensiunii populației, cu excepția unuia relativ”, a declarat Bruce Robison, un om de știință senior MBARI, pentru Live Science. Acești pești sunt mai puțin numeroși decât peștii din zona crepusculară întâlniți în mod obișnuit, mai precizează cercetătorii, potrivit ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel