Un pensionar a făcut plângere împotriva președintelui Macron, după declarațiile despre vaccinare
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Emmanuel Macron
Sursă foto: Facebook Emmanuel Macron
Un pensionar francez a făcut plângere împotriva președintelui Emmanuel Macron.

Un pensionar francez a depus în mod simbolic o plângere împotriva preşedintelui Emmanuel Macron după comentariile controversate ale acestuia despre persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, pe care a spus că vrea să le "enerveze", declarându-se "şocat şi rănit" de aceste declaraţii, potrivit Agerpres.

Aceste comentarii au fost considerate "discriminatorii şi jignitoare" de către Didier Lalande, în vârstă de 63 de ani, din localitatea Rosiers-d'Egletons din departamentul Correze (centrul Franţei). Miercuri, el a depus o plângere pentru ceea ce a numit defăimare şi ameninţări publice din partea unei persoane cu autoritate, a declarat el sâmbătă pentru AFP, confirmând o informaţie din ziarul regional La Montagne.

Ce a spus Macron

Într-un interviu acordat marţi, Macron a declarat: "Chiar vreau să-i enervez pe cei care nu sunt vaccinaţi. Şi aşa vom continua să facem până la sfârşit. Aceasta este strategia.

Pensionarul, care nu a fost vaccinat împotriva COVID-19 şi care se declară "şocat şi rănit" de acest interviu, susţine că este vorba de un demers "simbolic", care nu are nicio şansă de reuşită, întrucât preşedintele Republicii este acoperit de imunitatea sa prezidenţială. Comentariile polemice ale preşedintelui francez au declanşat o furtună politică, în mijlocul unei examinări deja tensionate în Adunarea Naţională a proiectului de lege care transformă permisul de sănătate în permis de vaccinare, adoptat cu mare dificultate joi.

Un ordin obligatoriu nu ar fi cel mai eficient mod de a-i încuraja pe cei care nu sunt vaccinaţi împotriva COVID-19 să se vaccineze, a declarat duminică la BFM TV purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, dar, a adăugat el, ne menţinem decizia de a pune presiune asupra celor nevaccinaţi.

Știrea inițială

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, îi avertizează pe francezii nevaccinaţi că va continua să îi bată la cap, dar şi că viaţa lor nu va deveni mai uşoară dacă refuză vaccinul. "Chiar vreau să îi bat la cap în continuare, şi voi face asta până la sfârşit. Nu o să le fac viaţa uşoară", a declarat acesta conform BBC. Oponenţii săi spun, însă, că acesta nu este un discurs demn de un preşedinte. 

Comentariul lui Macron vine după ce opoziţia a amânat votul pe legea privind certificatele COVID-19, care le-ar interzice nevaccinaţilor accesul la mare parte din viaţa publică. Legea ar fi trebuit să fie aprobată în această săptămână, dar mai mulţi parlamentari francezi spun că au primit ameninţări cu moartea de la antivaccinişti.  În declaraţia sa, Macron a precizat că nu doreşte să impună vaccinarea obligatorie, dar că spera să convingă populaţia să se vaccineze prin "limitarea pe cât de mult posibil a accesului la activităţi sociale". 

"Nu voi trimite oamenii nevaccinaţi la închisoare. Dar trebuie să le spunem că, din 15 ianuarie,  nu vor mai putea să meargă la restaurant, nu vor mai putea să iasă în oraş pentru a bea o cafea, nu vor mai putea merge la teatru, la cinema", a mai precizat preşedintele Franţei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel