Data publicării:

Un parlamentar din partidul lui Putin vrea referendum pentru unificarea Kazahstanului cu Rusia: Asia Centrală e pământ rusesc!

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Un parlamentar din partidul lui Putin vrea referendum pentru unificarea Kazahstanului cu Rusia: Asia Centrală e pământ rusesc! / Sursă foto: Facebook Sultan Hamzaev
Un parlamentar din partidul lui Putin vrea referendum pentru unificarea Kazahstanului cu Rusia: Asia Centrală e pământ rusesc! / Sursă foto: Facebook Sultan Hamzaev
Sultan Hamzaev, un parlamentar din Duma de Stat din Federația Rusă, își dorește unificarea Kazahstanului cu Rusia.

Sultan Hamzaev, membru al Dumei de Stat Ruse, din partea partidului lui Vladimir Putin, cere un referendum "privind unificarea Kazahstanului cu Patria istorică - Rusia". Sultan Hamzaev a postat un mesaj pe Facebook în acest sens, chiar în ziua în care Rusia a trimis 3000 de militari Kazahstan.

„Asia Centrală este pământul rusesc! Se discută despre posibila reunificare a Kazahstanului cu Rusia. Personal, poziția mea de cetățean al Federației Ruse, indiferent de politică și poziții: susțin organizarea unui referendum în Kazahstan privind unificarea Kazahstanului cu Patria istorică - Rusia. Observ că însuși președintele Kazahstanului Kasym-Zhomart Tokaev face toate declarațiile sale în limba rusă. Cred că aceasta va fi o manifestare bună a democrației adevărate”, a scris Sultan Hamzaev.

Ulterior, într-o altă postare, Hamzaev a mai scris că „Kazahstanul este o parte a lumii rusești. Rusia este centrul lumii turcice! Mereu am spus asta. Toate acele popoare care trăiesc astăzi în țările turcice, inclusiv Turcia - își iau originea principală a codului etno-cultural la Altai. Nimeni în lume nu a făcut mai mult decât Rusia pentru statele turcice!“

Kazahstan. Zeci de morți și sute de răniți în urma revoltelor din țară

 

Cel puţin 12 agenţi ai forţelor de ordine şi zeci de protestatari au fost ucişi în confruntările din Kazahstan, izbucnite ca reacţie la majorarea preţurilor la carburanţi, anunţă autorităţile, conform agenţiei Associated Press, citată de Mediafax. 

Protestatarii au atacat numeroase sedii ale instituţiilor şi au distrus magazine şi vehicule. "Zeci de atacatori au fost lichidaţi", a declarat joi Saltanat Azirbek, un purtător de cuvânt al Poliţiei, citat de postul Khabar-24. Cel puţin 12 agenţi ai forţelor de ordine au fost ucişi de protestatari, iar alte 353 de persoane au fost rănite.

Rusia intervine în Kazahstan

 

Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă, o alianţă militară condusă de Rusia, a anunţat trimiterea de forţe de menţinere a păcii în Kazahstan, într-o misiune cu durată limitată.

Preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a avertizat că autorităţile vor interveni dur pentru oprirea revoltelor, organizate, în opinia lui, de "grupări teroriste". Reşedinţa prezidenţială din Almatî a fost incendiată de protestatari. De asemenea, aeroporturile din Almatî şi din alte două oraşe sunt închise, iar starea de urgenţă a fost instituită în toată ţara pentru o perioadă de două săptămâni.

Kassym-Jomart Tokayev a anunţat demiterea fostului preşedinte Nursultan Nazarbayev din funcţia de director al Consiliului pentru Securitate Naţională, un organism decizional influent. Guvernul condus de premierul Askar Mamin şi-a prezentat demisia, iar prim-ministru interimar a fost numit Alichan Smajylow.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel