Un palat mayaș dedicat unui zeu misterios, dezgropat lângă Balamkú / foto
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Arheologii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) au dezgropat un complex de palate asociat orașului Maya Balamkú.

Complexul a fost descoperit pe șantierul stației Calakmul, parte a Secțiunii 7 a Trenului Maya care leagă Escárcega de Chetumal. Stația Calakmul este situată la 3,5 kilometri de Zona Arheologică Balamkú, un oraș Maya din perioada anului 300 î.Hr. în timpul preclasicului târziu, până în perioada clasică terminală, între 800 și 1000 d.Hr, scrie Heritage Daily.

Zona arheologică Balamkú acoperă o suprafață de aproximativ 25 de hectare  și este distribuită pe trei zone care conțin piramide, un teren de fotbal, piețe și diverse structuri care nu au fost încă explorate pe deplin.

Potrivit arheologului INAH, Juan Jesús Guadalupe García Ramírez, complexul templului este probabil asociat cu Balamkú și conține caracteristici arhitecturale similare stilurilor Río Bec și Chenes.

Palatul e așezat așează pe un soclu de piatră dreptunghiular cu colțuri rotunjite, pe care a fost amenajată o curte cu cinci structuri realizate cu sculpturi de calcar.

Descoperirea unei sculpturi din calcar care îl înfățișează pe Ah Puch, zeul maya al morții și al cutremurelor, indică faptul că palatul a fost probabil construit în cinstea zeității. Ah Puch era cunoscut și sub numele de Cizin, care se traduce prin „Stinking One”, „duhoare” sau „flatulență”.

Sculptura este reprezentată cu un falus mare și o deformare craniană tabulară erectă. A fost descoperit într-o structură circulară din centrul complexului, unde au fost găsite ofrande funerare, inclusiv rămășițe umane precum fragmente de craniu și dinți, împreună cu două boluri din ceramică.

Pentru a păstra complexul palatului, arheologii INAH au demontat cu grijă structurile pentru a le muta în apropiere pentru a fi expuse public într-un muzeu interactiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel