Un oligarh rus cere sancționarea tuturor bancherilor și oligarhilor lui Putin. ”Fără excepții! Este singurul lucru care va OPRI războiul”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Un oligarh rus oligarh rus cere sancționarea tuturor bancherilor și oligarhilor lui Putin. „Acesta este singurul lucru care va OPRI războiul” / Foto: Captură video Youtube
Un oligarh rus oligarh rus cere sancționarea tuturor bancherilor și oligarhilor lui Putin. „Acesta este singurul lucru care va OPRI războiul” / Foto: Captură video Youtube
Un oligarh rus spune că blocarea tuturor bancherilor lui Putin și sancționarea tuturor oligarhilor este „singurul lucru” care va opri invadarea Ucrainei de către Rusia.

Un oligarh rus aflat acum în exil, care a fost cândva cea mai bogată persoană din Rusia, spune că Occidentul trebuie să blocheze toți bancherii președintelui Vladimir Putin și că sancțiunile trebuie extinse la fiecare oligarh pentru a descuraja Rusia să continue invadarea Ucraina, scrie Business Insider.

„Acesta este singurul lucru care va opri războiul”, a declarat pentru CNN Mihail Hodorkovski, fostul director general al gigantului petrolier rus Yukos și un critic deschis al Kremlinului.

Sancțiunile impuse Rusiei

Țările occidentale și blocurile comerciale au impus sancțiuni financiare grele Rusiei după ce Putin a trimis trupe să atace Ucraina. Măsurile includ interzicerea tranzacțiilor cu banca centrală a Rusiei, întreruperea accesului unor bănci ruse la sistemul internațional de plăți SWIFT, blocarea comerțului cu bunuri de lux și înghețarea activelor lui Putin, dar și ai altor lideri de la Kremlin și oligarhi.

Sancțiunile sunt menite să doboare economia Rusiei și să întrerupă finanțarea armatei sale. Până acum, au devalorizat rubla la un nivel record și au contribuit la creșterea inflației. Totuși, unii critici spun că sancțiunile nu au mers suficient de departe pentru că nu l-au convins pe Putin să anuleze invazia.

„Lovitura adusă sistemului financiar a fost enormă”, a declarat Hodorkovski pentru CNN. „Dar în acest moment, doar 70% din fluxurile de numerar au fost blocate”.

„Nu am susținut niciodată sancțiuni împotriva Rusiei în ansamblu, dar fluxurile financiare trebuie să se oprească”, a spus Hodorkovski.

Hodorkovski: Nu trebuie să existe excepții. Singurul lucru care va opri războiul



El a spus că, pentru a opri invazia, Occidentul trebuie să blocheze ceea ce spunea că este restul de 30% din fluxurile de numerar către Rusia, inclusiv creșterea numărului de conturi bancare rusești înghețate și blocarea bancherilor lui Putin.

„Dacă vrem să oprim războiul, atunci toate activitățile bancare, toate conturile bancare ale Rusiei, trebuie înghețate”, a spus el, adăugând că „nu trebuie să existe excepții”.

Hodorkovski a spus că oligarhii ruși sunt „doar lacheii lui Putin” și „nu îl pot influența”.

„Cu toate acestea, el îi poate folosi ca instrument de influență în fața Occidentului”, a spus el. „De aceea, este absolut important să-i oprim pe toți acești bancheri ai lui Putin până la sfârșitul războiului. Toți trebuie blocați. Și acesta este singurul lucru care va opri războiul”.

Hodorkovski, despre căderea lui Putin

El a spus că sancțiunile vor cauza probleme la nivel global, dar că acestea sunt „incomparabile” cu situația din Ucraina. Hodorkovski a spus într-un interviu anterior pentru CNN că invazia ar putea duce la căderea lui Putin de la putere. Și-a repetat predicția în noul interviu.

„Dacă Occidentul continuă să sprijine Ucraina, propria lui înfrângere este inevitabilă”, a spus Hodorkovski. „De la începutul războiului, șederea lui, mandatul său la putere au fost reduse semnificativ”.

Cine este Mihail Hodorkovski



Hodorkovski a fost CEO al Yukos, pe atunci cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, între 1997 și 2004. El a fost pentru scurt timp cea mai bogată persoană din Rusia în 2003, când Forbes i-a estimat averea netă la 15 miliarde de dolari.

În 2001, Hodorkovski a fondat Open Russia, o organizație politică anti-Kremlin care se concentrează pe democrație și drepturile omului, care a fost închisă de autoritățile ruse în 2006. A doua iterație a grupului s-a închis în 2021, despre care se spunea că a fost din cauza riscului de infracțiuni. 

Hodorkovski a fost arestat și acuzat de fraudă și evaziune fiscală în 2003 și a fost condamnat la nouă ani de închisoare în 2005. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a respins afirmația lui Hodorkovski conform căreia arestarea sa a fost motivată politic, dar a decis că drepturile sale au fost încălcate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel