Un obiect misterios, „întunecat și alungit“ a fost detectat în centrul galaxiei noastre / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Un obiect misterios, „întunecat și alungit“ a fost detectat în centrul galaxiei noastre  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un obiect misterios, „întunecat și alungit“ a fost detectat în centrul galaxiei noastre / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un obiect descris ca fiind „întunecat, mare și alungit” a fost detectat în apropierea unei stele din centrul galaxiei Calea Lactee.

VVV-WIT-08 este o stea gigantică situată la mai mult de 25.000 de ani lumină distanță și este de aproximativ 100 de ori mai mare decât Soarele. Totuși, ceea ce o face unică este că dispare periodic în spatele unui obiect „întunecat, mare și alungit”, iar astronomii încă nu sunt siguri ce este reprezintă.

Așa cum s-a raportat în notificările lunare ale Societății Astronomice Regale, această „clipire” are loc la distanță de câteva decenii. Acest lucru indică de obicei un fel de tranzit al unui obiect prin fața stelei. Când privim un obiect ca o stea sau o planetă de pe Pământ și lumina sa scade, înseamnă că ceva a trecut prin fața sa. Dacă acest lucru se întâmplă în mod regulat, mai mult ca sigur steaua este orbitată de un alt corp ceresc.

Această stea este un tip particular de de sistem binar și există ceva ce face ca luminozitatea să scadă cu un factor de 30. Acest însoțitor nevăzut ar putea fi o planetă sau o altă stea care provoacă eclipsarea. În cel de-al doilea caz, a doua stea ar putea fi înconjurată de un sistem gazos întunecat.

"Este uimitor că tocmai am observat un obiect întunecat, mare și alungit trecând între noi și steaua îndepărtată și putem specula doar care este originea sa", a declarat co-autorul dr. Sergey Koposov de la Universitatea din Edinburgh într-un comunicat.

Echipa consideră că această stea nu este singură, ci face parte dintr-o nouă clasă de sisteme binare eclipsante de lungă durată. Mai multe alte stele par a fi ocultate de ceva asemănător cu un disc solid. În cazul VVV-WIT-08, discul ascunde atât lumina vizibilă, cât și infraroșu.

Alte două stele similare cu VVV-WIT-08 sunt bine cunoscute. Epsilon Aurigae este parțial eclipsat de un disc uriaș de praf la fiecare 27 de ani, care se estompează cu aproximativ jumătate și, de asemenea, TYC 2505-672-1 este binarul eclipsant cu cea mai lungă perioadă orbitală de 69 de ani, deși VVV-WIT-8 s-ar putea dovedi a fi mai lung decât acesta, notează IFLScience.

Roverul chinez Zhurong, imagini de pe Marte

Roverul chinez Zhurong a trimis selfie-uri și imagini spectaculoase cu Planeta Marte. Imaginile au fost postate pe site-urile autorităților spațiale din Republica Populară Chineză. Roverul a trebuit să se deplaseze la 10 metri de platforma de amartizare, să plaseze camera, să revină în poziția inițială și abia apoi au fost surprinse imaginile (vezi fotografiile AICI).

CITEȘTE ȘI   -  O gaură neagră nou descoperită, ar putea fi cea mai mică din galaxie. De ce oamenii de știință au poreclit-o "Unicornul"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel