Un obicei repetat din copilărie, factor de risc al cancerului de piele
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
copil_plaja
copil_plaja
Expunerea la soare în exces încă din copilărie poate duce la dezvoltarea cancerului de piele la maturitate, avertizează medicii dermatologi. 

Cancerul de piele este o tumoare care dezvoltă fără durere și fără mâncărimi, fiind de multe ori ignorată. De aceea, multe persoane ajung la medic în stadii avansate ale bolii. 

Cancerul de piele, simptome

„Primele simptome ale cancerului de piele sunt bubiţele care seamănă cu un coş, cresc în dimensiune, devin cât un bob de orez sau câte un bob de mazăre. Dacă aceste bubiţe nu se vindecă, ar trebui ca pacientul să meargă la doctor. (...) Cancerul de piele este o tumoare care se dezvoltă nedureros, nu provoacă mâncărimi, nu provoacă durere, absolut nimic, iar la un moment dat sângerează, se rup cojiţele care apar iniţial şi care sunt ignorate. În acel moment ajung pacienţii la medic, după nişte ani de evoluţia în care au ignorat semnele pielii”, avertizează medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Una din cinci persoane poate dezvolta un cancer de piele în timpul vieţii, cei mai afectaţi fiind oamenii care au între 60 şi 70 de ani.

Cancerul de piele și expunerea la soare

Principala cauză care duce la formarea cancerului de piele este expunerea îndelungată la soare încă din copilărie.

„Este dovedit prin studii că arsurile de la soare sau timpul petrecut în soare în perioada copilăriei determină creşterea şi apariţia cancerului de piele cu 75% la vârsta maturităţii. Se întâmplă acest lucru pentru că lumina produce asupra ADN-ului anumite mutaţii care rămân, iar la un moment dat vulnerabilizează pielea”, a precizat dermatologul.

Cancerul de piele, prevenție

Există mai multe metode de prevenţie a cancerului de piele. „Când discutăm de prevenţie, cremele de protecţie sunt foarte utile. De exemplu, în Europa, cremele care au protecţia cea mai înaltă au inscripţionat pe ele SPF 50+. Cremele ne feresc mai degrabă de arsură, iar consecinţele arsurii, care degenerează structura celulară, sunt întârziate. Crema ne ajută, dar nu doar crema. De asemenea, ne mai ajută umbra, pălăria, ochelarii de soare, o haină de protecţie. Efectul cremei în general este de două ore. (...) Există produse care sunt recomandate copiilor chiar şi bebeluşilor. Produsele sunt aplicate în dependenţă de tipul de piele şi de vârstă”, a explicat medicul deramtolog.

Cancerul de piele, tratament

„Tratamentele în general sunt chirurgicale. Cu cât pacienţii sunt operaţi mai devreme, cu atât au şanse mai mari de vindecare", a subliniat dr. Mihaela Leventer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel