Data publicării:

Un nou tratament pentru cancerul colorectal: tumorile au dispărut la toți participanții studiului

Autor: Elena Didila | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Cancerul colorectal, sau cancerul intestinal, este al treilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial: al treilea cel mai frecvent la bărbați și al doilea cel mai frecvent la femei.

Un studiu cu medicamente pentru cancerul rectal, efectuat în Statele Unite, a arătat rezultate extrem de promițătoare: s-a descoperit că tumorile au dispărut la 100% dintre participanți.

Ce este cancerul colorectal?

Cancerul colorectal este o afecțiune în care celulele maligne (canceroase) se formează în colon sau rect. Astfel, se mai numește și cancer de colon, respectiv cancer rectal. Cancerul de colon și cancerul rectal sunt adesea grupate împreună sub denumirea de cancer colorectal, deoarece au multe caracteristici comune.

Simptomele:

Oricine se confruntă cu oricare dintre aceste simptome ar trebui să discute cu un profesionist din domeniul sănătății. Poate că nu este ceva grav, dar dacă este cancer, găsirea devreme a acestuia îmbunătățește dramatic șansele de a se trata.

Tratamentul actual 

Tratamentul celor diagnosticați cu cancer colorectal implică de obicei:

Datorită numărului mare de diagnosticați cu această boală la nivel global și a poverii pe care o pune asupra pacienților și asupra sistemelor de sănătate, avem nevoie urgentă de noi tratamente eficiente și sigure care să fie disponibile.

Ce arată noua cercetare?

Potrivit publicației Al Jazeera, oamenii de știință și profesioniștii din domeniul sănătății sunt încântați de noua cercetare publicată în iunie 2022 în New England Journal of Medicine.

Studiul, realizat la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, a urmărit 12 pacienți care aveau o formă specifică de cancer rectal și cărora li s-a administrat noul medicament, Dostarlimab, dezvoltat de compania farmaceutică GlaxoSmithKline.

Medicamentul a fost administrat pacienților la fiecare trei până la șase luni la un cost de 11.000 USD pentru fiecare doză

 

 

Nici urmă de cancer 

La sfârșitul tratamentului, toți cei 12 participanți s-au dovedit a fi în remisie și nu a fost găsită nicio urmă de cancer la examenul fizic sau la scanări.

Tipul de cancer care este tratat a fost un cancer rectal avansat local cu deficit de reparare a nepotrivirii specifice (MMRd). Genele de reparare a nepotrivirii sunt implicate în corectarea greșelilor făcute atunci când ADN-ul este copiat într-o celulă. Atunci când sunt deficitare, cum este cazul acestor tumori, pot avea loc mutații ADN și pot duce la cancer.

Dostarlimab face parte dintr-un grup de medicamente numite anticorpi monoclonali (anti-PD1). Aceste celule tumorale rectale specifice care sunt tratate au proprietăți imunosupresoare speciale cunoscute sub numele de moarte programată-1 (PD-1), care reglează în jos celulele imune cunoscute sub numele de celule T care sunt necesare pentru a le distruge.

Dostarlimab, un anti-PD1, interferează cu acest proces, astfel încât celulele canceroase nu se mai pot proteja împotriva celulelor T, iar sistemul imunitar este apoi capabil să le atace și să le omoare.

Noul studiu ne duce cu un pas mai aproape de obiectivul final al tratamentului cancerului, de a oferi îngrijire individuală personalizată fiecărui pacient, specifică tumorii sale. 

Cancerul fiecărei persoane va avea diferențe subtile în ceea ce privește tipul de mutații pe care le au celulele canceroase, prin administrarea de medicamente care sunt țintite pentru tipul specific de cancer al individului respectiv și, mai important, mutațiile foarte specifice pe care le au pacienții vor îmbunătăți ratele rezultatelor pozitive.

Una dintre speranțele pentru acest tip de imunoterapie este că va reduce nevoia de intervenții chirurgicale și chimio/radioterapie pentru bolnavii de cancer în viitor, în special pentru cei mai tineri. 

Atât chimioterapia, cât și radioterapia pot afecta fertilitatea în special, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, ceea ce înseamnă că ovulele și sperma trebuie congelate acolo unde este posibil și apoi fertilizate artificial și implantate la o dată ulterioară. 

Operația la intestin pentru cancer în sine prezintă riscuri, mulți pacienți rămânând cu pungi și/sau cu dificultăți de a merge la toaletă. Dacă Dostarlimab reduce nevoia tuturor acestor alte tratamente, s-ar putea să vedem o îmbunătățire a calității vieții celor tratați pentru cancer intestinal.

Efectele secundare ale medicamentului au fost raportate ca fiind minime.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel